Tre komponister og en organisation, der gør noget særligt for musikken i Danmark: Adi Zukanovic, Maria Faust, Hjalte Ross og Tønder Festival modtager årets priser.

For 38. gang uddelte DJBFA hæderspriser ved en stor prisfest, der løb af stablen 18. september på Hotel Cecil i København.

Festen blev indledt med fællessang anført af Isam B, Nana Jacobi og Anders Greis med ”Ramadan i København” – se video, og aftenens konferencier Merie Bach Hansen bød velkommen. Traditionen tro blev prismodtagernes musik fortolket live af andre kunstnere.

Kirstine Stubbe Teglbjærg stod for musikalsk fortolkning af Hjalte Ross’ musik.


Hæder til Adi

Aftenens første hæderspris blev uddelt til komponist og keyboardspiller Adi Zukanovic (foto øverst).

Adi Zukanovic udgør den ene halvdel af den alternative popduo Irah. Han har også lavet musik sammen med bl.a. Bisse, Nikolaj Nørlund og Oh Land. Irah stod selv på scenen med en hyldest til prismodtager Søren Huss sidste år. I år var det Hannah Schneider og Rosa Lux, der fortolkede Zukanovics musik.

”Med legende alvor kaster Adi Zukanovic sig frådende over nye opgaver og skaber skud af forgreninger ind i både pop, jazz, klassiske orkestre og indie, der suger én væk til fremmede lande. En mand, som aldrig står stille, og minder os om, at vi aldrig kan passes ind i kasser,” lyder det i begrundelsen for prisen fra DJBFA’s formand, Anna Lidell. Se DJBFA’s portrætvideo af Adi Zukanovic.

En meget glad og rørt Maria Faust takkede for hæderen.


Maria Faust – kunstner og magiker

”Den næste komponist er kunstner – og magiker. Hun formår både som komponist og saxofonist den sjældne kunst ordløst at formidle følelser og historier. Hun har et kæmpe mod og en sult efter at afprøve nye grænser og krydsbestøve indtryk og genrer for at ende ud med sit helt eget udtryk.” Sådan lød det fra Anna Lidell om hædersprisen til Maria Faust.

Den alsidige Maria Faust svinger mellem jazz, klassisk komposition, fri improvisation, veltilrettelagt støj og de smukkeste melodier fra hende og Kira Skovs In the Beginning. Udover sin solokarriere indgår Maria Faust i konstellationer som Faust/Dahl/Winther, Maria Faust Machina og Shitney. Se DJBFA’s portrævideo af Maria Faust i anledning af prisen.

Hjalte Ross overrækkes årets Upcoming-pris.


Et talent med moden ungdommelighed

Hvert år uddeler DJBFA også en Upcoming-pris til et unikt, ungt talent på vej. I år havde vi på forhånd løftet sløret for prismodtageren med en portrætvideo. Prisen gik til den 22-årige singer-songwriter og guitarist Hjalte Ross. På kort tid har Hjalte Ross gjort stort indtryk takket være tonerne fra hans debutalbum Embody fra sidste år, som er fyldt med blide guitarklange og et særligt nærvær.

Som en del af hæderen til Hjalte Ross fortolkede Kirstine Stubbe Teglbjærg med band hans sang “Come By”.

En særlig festivalindsats for folk
Ved siden af komponistpriserne hædrer DJBFA en person eller organisation, der på anden måde gør noget særligt for musikken i Danmark. I år gik prisen til Tønder Festival. Festivalen roses for sit vellykkede generationsskifte og fortsatte udvikling af en afholdt festival. En festival, som følger med tiden – altid med stor respekt og kærlighed til roots og folk. Kirstine Uhrbrand og Maria Theessink fra Tønder Festival modtog prisen.

Som en musikalsk hyldest til Tønder Festival spillede Katrine Heebøll med band op med folkemusik i gadeplan uden for Hotel Cecil.

Kathrine Windfeld med band i musikalsk hyldest til Maria Faust.


Hygge og hæderspriser

Modtagerne af årets hæderspriser er valgt af DJBFA’s bestyrelse. Med hæderspriserne følger 35.000 kr., og med Upcoming-prisen følger 25.000 kr. til støtte for komponistens videre arbejde.

De årlige hæderspriser blev uddelt til prisfesten med over 200 professionelle komponister, musikere og gæster fra musikbranchen.

Udover priser og musik bød aftenen på mad, drikke og masser af snak på kryds og tværs mellem musikskabere af enhver art. Forfatter Merete Pryds Helle holdt aftenens kulturelle tale, og efter prisshowet spillede pianist Kjeld Lauritsen og bassist Helle Marstrand op i Hotel Cecils hyggelige lounge med spontane musikalske bidrag fra nogle af DJBFA’s medlemmer.

Se stort billedgalleri fra Hædersprisfesten på DJBFA’s Facebook.

DJBFA’s Hædersprisfest bliver til med midler fra Koda Kultur.

Alle fotos: Daniel Nielsen, frozenpanda.com