Kulturpolitisk post fra formanden nr. 8: Anna Lidell skriver om sejren med redningen af P6 Beat og P8 Jazz. Og om vores fællesskab og indflydelse.

Af Anna Lidell, formand for DJBFA.

En helt almindelig grå, regnfuld efterårsfredag blev forvandlet til en festdag! Her snakker jeg ikke om vores hædersprisfest (den vender jeg tilbage til), men den dag i september, da politikerne i samarbejde med DR meldte ud, at radiokanalerne P6 Beat og P8 Jazz blev reddet.

Den dag var sejr for dansk musikliv. Det er en sejr for os musikskabere. Og det er en sejr for dig og for mig som lyttere!

Selv om de to radiostationer “kun” har fået et års mere levetid, så er det fuldstændigt afgørende, da politikerne nu i ro og mag kan lave et medieforlig, hvor man kan have lov at håbe at Danmarks største musikformidling, DR’s kanaler, kan få en bedre fremtid.

Grunden til, at den fredag blev en festdag er, at kanalerne er bærende for flere musikmiljøer samtidig med, at de er fanebærere for formidling af et mangfoldigt musikudbud. I dag lytter over 80 % af danskere til musik på Spotify og andre streamingtjenester. Det betyder, at algoritmer spiller enkelte udvalgte numre virkelig meget – gerne med en international agenda. DR er og skal være modpolen til den musikalske ensretning. Eneste malurt i bægeret er, at P7 MIX ikke overlever. Vi har også kæmpet for den kanal, men den blev ikke bevaret. Dog er to overlevere langt bedre end nul.

Fest var der også til vores hædersprisuddeling. Med et totalt fyldt Hotel Cecil fik vi delt fire priser ud og hørte fortolkninger af prisvindernes numre. Der blev også danset på gaden i pausen (tak til alle de gæster, der dansede med), og vi fik sludret og mindet året, der var gået. For min del fik jeg mulighed for at hilse og snakke med rigtig mange af jer, og det satte jeg stor pris på!

I min tale til hædersprisfesten sagde jeg: ”Når jeg tænker på vores fællesskab, er det billede, jeg synes rammer og indrammer os mest præcis, en skov. Sådan en rigtig smuk skov med en kæmpe biodiversitet, men alle mulige slags træer, unikke, smukke, store, små, gamle, unge træer. Ligesom de står der for sig selv, har de et samlet rodnet, som giver næring og styrke til hinanden i deres vildeste forgreninger. Og ligesom træerne hjælper os med at trække vejret, så giver vores musik åndelig ilt til hele samfundet.”

Vi er stærke sammen, og uden alle jer kunne vi ikke påvirke og øve indflydelse på magthaverne – og eksempelvis få omgjort lukningen af P6 Beat og P8 Jazz. Ligesom mange medlemmer selv var ude i medierne og sige fra og råbe op. Klap jer selv på skulderen, som en af vores medlemmer rapper om.

Der er ikke lang tid til vores næste ”Seminar & Bar” som altid holdes den sidste torsdag i måneden. Apropos radiokanalerne, så får vi denne gang besøg af blandt andet Gustav Lützhøft, som snakker om udviklingen af DR’s musikflader. Her kan I også spørge ham, hvordan jeres musik finder vej til deres playlister. Der kommer også andre spændende seminarer! Læs mere og tilmeld dig her.

Det var ordene fra mig. Nyd de flammende efterårsskove og på gensyn!

– Anna Lidell