Kulturpolitisk post: Mere til færre?

Autors forperson skriver Kulturpolitisk post: Om forårsfornemmelser, en nyvalgt bestyrelse, en kommende fødselsdag – men også om tendenser i tiden, der betyder flere penge til færre musikskabere.

Af Lasse Matthiessen

Kære kolleger

Vejret er ved at være til udendørs musik igen, og en festivalsommer står for døren. Jeg håber, mange vil nyde vores musik den kommende tid, og at mange af jer har bookinger i jeres kalendere.

Noget der også altid præger den her forårstid, er vores generalforsamling. Vi havde en i Autor, hvor vi fik (gen)valgt to bestyrelsesmedlemmer og stemt ja til et loft på, hvor lang tid man kan sidde som forpersoner i bestyrelsen. Vi fik også udvekslet synspunkter i fællesskab, og så var der alle de personlige samtaler, vi havde med hinanden før, under efter middagen. Vi holdt jo vores generalforsamling på foreningens 50 års fødselsdag, men vi vil gerne fejre fødselsdagen med et særskilt arrangement med lækker mad, noget at skåle i og selvfølgelig livemusik torsdag den 15. juni, hvor du også er inviteret. Mere om det senere!

Noget jeg også fik talt med flere om til generalforsamlingen, var indtjeningsgrundlaget, vi oplever som sangskrivere i dag. Koda skriver i sin netop udgivne gennemsigtighedsrapport på side 8, at

”Langt størstedelen af udbetalingerne går til en mindre gruppe af Kodas medlemmer. (…) De senere år er kendetegnet ved en tendens, hvor en mindre og mindre andel af de indtjenende medlemmer står for en større og større del af indtjeningen.”

Det kan mærkes af mange af de sangskrivere, jeg har snakket med den seneste tid. Hvad det konkret skyldes, mangler vi et konkret svar på. Er det ensretningen på streamingtjenesterne, radioerne der spiller mere ens musik eller er det livedelen? For selvom Koda har en rekordomsætning, så er det tilsyneladende færre, der får mere. Vi ved, mange spillesteder har svært ved at sælge billetter, så her er nok en del af forklaringen. Men ikke den hele. Jeg er meget nysgerrig på, hvordan det ser ud hos jer?

Modstykket til den denne tendens – mere til færre – er de kulturelle midler, som Autor er med til at fordele. Vi oplever en rigtig stor søgning på Autors arbejdslegatpulje, på vores camps, coaches og den nye pulje Næsten i Mål. Det bestyrker os i, at det relevant for mange af jer komponister.

Legatmidlerne er helt afgørende som en del af det, der sikrer høj kvalitet indenfor mange genrer. Vi har fået rigtig mange ansøgninger om legater – og der er så meget kvalitet, at det er en hård prioritering. På grund af den store søgning, bliver vi også nødt til at sende afslag til kvalificerede ansøgere. Så søg endelig igen, selvom I har modtaget et afslag!

Jeg ser frem til at møde mange af jer til fødselsdagsfesten den 15. juni, og som altid er I meget velkomne til at kontakte mig med spørgsmål eller forslag til, hvordan vi kan forbedre vores fælles forening, Autor.

– Lasse Matthiessen, april 2023.