Hvad lytter danske sangskrivere og komponister til? Hvad læser, streamer og køber de billetter til? Hver måned spørger vi et medlem om forskellige tips til oplevelser.

Det er tid til at komme ud at opleve kulturen “i virkeligheden”. Derfor vil vi de kommende måneder bede danske sangskrivere og komponister om at dele ud af kulturanbefalingerne.

Kjeld Lauritsen er komponist og spiller på det store Hammondorgel med roterende lesliehøjttaler og fodpedaler. Han er kendt for at udnytte instrumentet i legesyge improvisationer, og han har tidligere været aktiv i bandet The Organizers samt udgivet fem album i eget navn.

Kjeld anbefaler:

Little North

Denne danske pianotrio Little North med piano, kontrabas og trommer formår på smukkeste vis at forene traditionen fra den nordiske tone med jazzens rytmiske intensitet. Og så er det jo skønt at høre et band, som er sammenspillet og helstøbt. Little North præsenterer musik, der tidstypisk giver mindelser om klassiske komponister som Arvo Pärt og Philip Glass. Deres smukke kompositioner og legende sammenspil er imidlertid så særegne, at man ikke føler sig fanget i en pastiche. Læs mere.

Lørdagsjazz på Portalen i Greve

For nylig hørte jeg violinisten Line Kruses skønne 7-personers ensemble derude med nykomponeret musik. Andre gange er det måske Kira Martini og Ole Fessor Lindgren. Portalen har formået at få et talstærkt publikum til et særdeles varieret program. Efter tre sæt med mit – ikke helt lettilgængelige – “Hammond organ 7” rejste publikum sig op og klappede. Portalen bygger bro mellem det traditionelle og det eksperimenterende. Godt gået.

P8 Jazz
Jeg forstår ikke værterne på P8 Jazz. Men deres kærlighed til musikken er uomtvistelig, og P8 Jazz har formået at levere både musik, der swinger og nye komponister og eksperimenter. Desuden – i det omfang de har fået lov – værdifuld musikjournalistik om jazzens verden. Lad os håbe, kanalen overlever, og gerne med en ny fætter, P7 Folk, med bl.a. fokus på singer-songwriter. Der tales pt. meget om mangfoldighed, men det er ikke noget, der præger DRs radiokanaler. Lad os håbe, medieforliget vil råde bod på dette.

Uffe Steen
Nogen musikere formår gennem et langt liv at spille et utal af genrer uden at miste deres personlige særpræg. Uffe Steen er én af dem, hans guitarspil er af højeste internationale klasse, og ingen lyder som ham på trods af hans dybe kendskab til rockens og bluesmusikkens rødder. Og så er han en fest på en scene samt en fin komponist.

La Fontaine

Jazzklubben La Fontaine i midten af København har de senere år udviklet sig til en himmel for moderne, funky jazz. Det var her, gruppen Astro Buddha Agogo dannede grobund for det senere nok så berømte Blicher/Hemmer/Gadd; og det er her, saxofonisten Jan Harbecks Live Jive Jungle spiller jævnligt. Til efteråret kommer et nyt jazz-funk-band Don’t Laugh, I Got a Plane to Catch” og Supreme Court. Og mange andre.