Hvad lytter musikskaberne i Autor til? Hvad læser, streamer og køber de billetter til? Hver måned spørger vi et medlem om kulturanbefalinger.

Peter Albrechtsen er prisbelønnet lyddesigner på både spillefilm og dokumentarfilm. Her i februar 2022 har han delt fem kulturanbefalinger med os. Peter har base i København og arbejder både i ind- og udland. Blandt hans mest kendte danske produktioner de seneste år er film som Underverden, den Oscar-nominerede The Cave og Vores mand i Amerika, som Peter blev Robert-nomineret for sidste år. Han har desuden lavet lyddesign på to film, The Territory og A House Made of Splinters, der i 2022 tilsammen vandt hele tre priser på Sundance Film Festival i USA. 

I februar 2022 er Peter biografaktuel med både den roste dokumentarfilm The Lost Leonardo og spillefilmen Du som er i himlen, der har vundet en række priser verden over og netop er blevet solgt til bl.a. USA, Storbritannien og Frankrig. Derudover har Peter lavet lyddesign på de første tre afsnit af den færøske krimiserie TROM (Viaplay fra 13. februar). “Jeg har haft lidt travlt på det sidste,” som han siger.

Her er Peters fem kulturanbefalinger i februar:

Lydmor

Den Sorte Diamant, 7. februar / Bremen Teater, 19. februar + danmarksturné.

Det er så sejt, hvordan Lydmor hele tiden sprænger rammerne for, hvordan man som musiker kan skabe særlige oplevelser for publikum. I februar står hun for indtil flere arrangementer, hvor man kan opleve nye sider af hende: 7. februar har hun arrangeret det, hun kalder en Proustsalon på Den Sorte Diamant; en aften med både musik, litteratur og samtaler om kreativitet. Og 19. februar står hun på scenen i Bremen Teater også i København, hvor den ellers enormt elektronikglade sangskriver starter sin akustiske Naked-turné, som strækker sig helt til efteråret. Det ligner unikke og store oplevelser. Og hold da op, hvor er det modigt og ambitiøst. Respekt.

Copenhagen Light Festival

Jeg arbejder med lyd, men bruger trods alt også øjnene engang imellem. Og der er virkelig noget at se på, når København gennem hele februar kan ses i et helt nyt lys. Bogstaveligt talt. Copenhagen Light Festival havde forståeligt nok kæmpe succes sidste år, og også i år byder festivalen på en række lysende værker spredt over hele hovedstaden. Download festivalens app for ikke at gå glip af noget. Det er gratis, og det er vildt flot, og som far til to unger på 11 og 9 vil jeg tilføje, at det plejer at være en stor oplevelse for folk i alle aldre.

Podcasten Soundtracking with Edith Bowman

Det kommer næppe som den store overraskelse, at en filmlydnørd som mig elsker soundtracks. Jeg vil derfor bruge denne anledning til at anbefale en filmmusik-podcast, som jeg virkelig hører meget: Soundtracking med den skotske vært Edith Bowman, som på inspirerende vis interviewer filminstruktører, skuespillere og selvfølgelig især komponister om filmmusik. Bowman går til stoffet på en måde, så der både er noget at hente for nørder som mig, der ved rigtig meget om filmmusik i forvejen, men også for alle dem, der bare er nysgerrige på, hvad det dér med musik til film er for noget. Bowman interviewer nogle af de allerstørste navne – Steven Spielberg var gæst forleden – men også mere ukendte undergrundsnavne. En varm anbefaling.

Støjmalerier og linjer i luften, udgivelsesreception på Kirkegaards Antikvariat

Dette arrangement er stor dansk lydhistorie! Institut for Dansk Lydarkæologi udgiver de tidligst kendte danske lydkunstværker. Støjmalerier bliver de kaldt. Fem værker fra 1948-49 skabt af fem forskellige kunstnere oprindeligt indspillet på lakplader, men nu restaureret, så de kan nydes på LP af et moderne publikum. Den nye udgivelse fejres på Kirkegaards Antikvariat i København 11. februar kl. 17. Der er noget at fejre, for hvis dateringen holder, er dette simpelthen blandt nogle af verdens første forevigede lydværker overhovedet. Stort. 

Spencer

Det vælter ud med gode film i biograferne for tiden, da der efter nedlukningen har ophobet sig så mange, der mangler at få premiere. Men Spencer må man ikke misse – en af de mest unikke film, jeg har set længe. Et skæbneportræt af Prinsesse Diana, men ikke just et klassisk kongeligt eventyr, men en enormt sanselig og subjektiv film, hvor man nærmest oplever hele hendes verden inde fra hendes hoved. Kristen Stewart spiller fuldstændigt fantastisk, og samtidig er Radiohead-guitaristen Jonny Greenwoods soundtrack decideret fænomenalt – klassisk, jazz og ambiente klange blendes på en helt unik måde. Det er en film, der i dén grad fortjener at blive oplevet i biografen med stort billede og stor lyd. Helt forrygende.