Skabertrang Aarhus: Standupkomikernes virkemidler med Sebastian Dorset

Husk, at kommunikationen med publikum er en vigtig faktor til dine koncerter! Hvad kan vi lære af en stand-upper i den forbindelse? Det ser vi på med Sebastian Dorset den 5. marts kl. 19 i Skabertrang Aarhus på Promus.

De fleste optrædende musikere/sangskrivere er ved deres koncerter dybt fokuseret på at formidle deres sange, men de glemmer, at kommunikationen til publikum mellem sangene er en vigtig faktor for publikums helhedsoplevelse af koncerten.

Til dette oplæg kan du blive klogere på, hvilke virkemidler og redskaber Stand-up komikerne bruger, når de sammensætter deres set’s og bygger deres jokes. Stand-up komikere bruger uendeligt mange forsøg på at finde den helt rigtige formulering, når de har fundet grundidéen til en joke. Nogle gange er, om et ord bliver placeret en plads før eller siden i sætningen, det der afgør om publikum griner eller gaber.

Man kan skabe jokes ved hjælp af tekniske tricks, men bliver det for tydeligt, at det er ren metode, så ryger troværdigheden. Komikeren er afhængig af at arbejde med de referencer, som publikum kender, men skal helst bruge dem på en måde, andre i lokalet ikke har tænkt på. Han, hun eller hen skal helst være sprogligt kreativ, men ikke så kreativ at sætningerne bliver umulige at afkode på stedet.

Komikeren skal også skabe en afsender, der gør humoren troværdig, så persona og budskab ikke spænder ben for hinanden. Der er således masser af fællestræk mellem det at lave stand-up og det at stå på scenen med sine egne sange, og selvom erfaringerne ikke kan kopieres i forholdet 1:1, så kan sangskrivere og snakkekomikere lære meget af hinanden. Vi kan i hvert fald gøre forsøget.

Om sebastian dorset

Mere end 25 år efter sin debut har Sebastian Dorset prøvet stand-up i stort set alle tænkelige sammenhænge, og for alle størrelser publikum. Han har fumlet lidt med impro, med storytelling og foredrag, samt ikke mindst skrevet for andre komikere.

Han har leveret tekster til radio, tv og revy, samt skrevet utallige klummer i stort set alle landets aviser.

Han synger næsten aldrig, ikke engang i badet, og højst en lille smule for sin hund, der heldigvis er ramt af fuldkommen døvhed, muligvis selvpåført.

Man kan se (lidt) mere på sebastiandorset.dk eller høre podcasten ”Levemænd”, som han laver sammen med bassisten Mikkel Riber.

om skabertrang aarhus

Som sangskriver fra vækstlaget har man en del kasketter, man skal jonglere med – og de skal gerne alle sammen blive i luften på samme tid. Man skal skrive sange, sangene skal indspilles og udgives, man skal stå for PR, man skal booke koncerter, optræde, stå for praktiske opgaver som kontrakter, afregning og regnskaber.

Gennem en række workshops vil netværket Skabertrang Aarhus sætte fokus på forskellige aspekter af sangskrivningen og blive klogere på muligheder og faldgruber.

Jakob Alsbjerg leder netværket. Gennem en årrække har Jakob Alsbjerg været en del af det aarhusianske sangskrivermiljø. Dels som arrangører og dels som udøvende sangskriver i bl.a. Jakob A og De Sidste.

Praktisk

Eventet er gratis, men der er et begrænset antal pladser, så deltagelse kræver tilmelding. Alle interesserede Koda-medlemmer kan tilmelde sig. Præsenteres af Autor i samarbejde med Promus i Aarhus.

Netværket bliver til med midler fra Koda Kultur

Hvornår: Tirsdag den 5. marts 2024 kl. 19.00 – 21.00
Hvor: Promus, Vester Allé 15, 8000 Aarhus.

tilmeld dig