Kulturpolitisk post fra Anna Lidell: Så kom valget!

Autors forperson om, hvordan kulturen allerede er på dagsordenen i valgkampen – desværre med negativt fortegn. Hun skriver også om public service-kontrakt og om at give stafetten videre til Lasse Matthiessen, når hun går på barsel.

Af Anna Lidell, forperson for Autor

Jeg var på Christiansborg for at interviewe en række kulturordfører om deres prioriteter i onsdags, da valget blev skudt i gang. Det var lidt som en myretue, der pludselig gik ild i! Det summede over det hele, og kamerafolk og journalister løb rundt. Det er altid spændende både at følge og påvirke kunsten og kulturens betydning under valgkampe, og denne gang ser der faktisk ud til, at kulturen allerede er blevet et af valgtemaerne. Desværre med negativt fortegn for flere af de politiske partier.  

Ét parti mener, at man skal tage 800 mio. kr. fra kulturområdet og blandt andet give til pendlere i yderkommunerne. Et andet parti mener, at Statens Kunstfond helt skal nedlægges. En institution der støtter op med 6.000 projekter årligt i hele landet inden for alle kunstens genrer med knap en halv mia. kr. årligt. Og samtidig et udstillingsvindue til resten af verden med hjælp til eksport af den bedste danske kunst. En tredje partiformand sagde i sin landsmødetale, at ”fødende nok er ligeglade med P8 Jazz” og underforstået, at man skulle tage midler fra DR og give til sundheden.  

Med andre ord er kulturen for alvor kommet ind i det politiske spil og er blevet værktøj for at tækkes vælgernes gunst. Vi vil gøre alt det, vi kan, for at kunsten og kulturen også bliver værdsat, prioriteret og taget alvorligt. 

Et andet sted, hvor vi heldigvis er blevet taget alvorligt, er public service-kontrakten, som med nød og næppe nåede at blive fremført sidste uge. Det er en kontrakt mellem staten og mestendels DR om, hvad de skal leve op til. Kontrakten var en milepæl for ligestillingen og mere diversitet fremadrettet. DR er nu forpligtet til både at dokumentere og arbejde aktivt for mere diversitet på alle deres platforme. Vi ved, at ubalancen forbedres med en målrettet indsats, og netop derfor er det afgørende, at vi kender fakta, og at der er transparens omkring det.

Snart giver jeg trygt forpersonsposten i Autor videre til Lasse Matthiessen, imens jeg er på barsel. Han er allerede i fuld gang. Senest da skatteministeren forslog moms på undervisning – herunder privat musikundervisning, som derfor vil blive 25 % dyrere og dermed give børn sværere adgang til musikundervisning. Som Lasse Matthiessen skrev: “Moms på privat musikundervisning vil føre direkte til, at færre børn og unge lærer et instrument og dermed også at skrive ny musik. Samtidig er privat musikundervisning en væsentlig del af levegrundlaget for mange professionelle musikere. Jeg vil gerne fortælle politikerne, at de er i gang med at dreje på en knap, der kan have alvorlige konsekvenser musikere og komponister, der i forvejen ligger ned efter corona, og for dem der i fremtiden skal skabe musik til os alle.” 

Det er også noget, vi i Autor vil arbejde på ikke bliver til virkelighed!

Mange musikalske hilsner

Anna.