Kulturpolitisk post: Musikhandlingsplan – og tak for denne gang

Af Lasse Matthiessen:

Kære musikskabere

Hvis I ikke allerede har lagt mærke til det, så vil jeg gerne invitere jer til vores 50 års fødselsdagsfest den 15. juni – nu med program og offentliggjorte musiknavne! Vi skal sammen høre nye sange, gamle sange, kendte sange og nogle sange, vi ikke har hørt før.

Vi hidkalder godt vejr og sørger for god mad og drikkelse – og håber at se så mange af jer som muligt!

På den kulturpolitiske front, blev den en række af Folketingets partier sidste uge enige om den nye musikhandlingsplan. Det er en 4-årig plan, der i snart 20 år har tilført afgørende midler til dansk musikliv. Planen har været alt for lang tid undervejs, men heldigvis har indholdet været værd at vente på.

Den nye plan er inddelt i tre overordnede fokusområder: Ligestilling, talentudvikling for børn og unge samt dansk musik på det internationale marked. Elementer, som jeg og vores bestyrelse støtter helt op omkring. Som noget nyt har folketingets øvrige partier været med i arbejdet. Det er godt, for det giver medejerskab i store dele af det politiske landskab.

Malurten i planen er det totale fravær af fokus mental trivsel i musikbranchen. Det er en af de ting, som står øverst på vores agenda den kommende tid. Alt for mange musikere og musikskabere lider unødigt, og jeg håber meget, at vi kan være med til at sætte initiativer i søen med politikerne, så vi kan få vendt den udvikling.

Der foregår også et andet og enormt vigtigt arbejde i Folketinget i disse dage – nemlig den endelige vedtagelse af ny lovgivning om vores rettigheder for musik. Det såkaldte ophavsretsdirektiv. Det er noget, vi i Autor har arbejdet meget hårdt på bag linjerne de sidste fire år – skrevet høringssvar, besøgt politikere fra et bredt spektrum og ikke mindst deltaget i arbejdet, som Kulturministeriet har indkaldt os til. Kort fortalt er vi er meget tilfredse med, hvordan loven ender med at blive udformet. Vi får nye og stærkere værktøjer over for tech-giganter, og forlag og musikselskaber bliver pålagt en udvidet pligt til gennemsigtighed over for autorer for bare at nævne to gode ting blandt mange. Loven ventes at blive endeligt vedtaget i begyndelsen af juni.

Tak for denne gang
Begyndelsen af juni markerer også, at Anna Lidell kommer tilbage som forperson for Autor efter endt barsel, og jeg igen bliver næstforperson. Jeg vil gerne takke for tiden, tilliden og de adskillige gode snakke, jeg har haft med mange af jer til vores arrangementer. Det er en enorm styrke, at vi har vores fællesskab, og at vi dyrker det sammen. Det har været spændende, indsigtsfuldt, udfordrende og ikke mindst givende at være konstitueret forperson det sidste halve år. Tak for det! Og vi ses jo fortsat derude; nu bare med næstforpersonkasketten på igen.

Jeg håber også, vi ses om et par uger til fødselsdagsfest!

Mange hilsner

Lasse Matthiessen