Kulturpolitisk post: Opfordring til sort skærm til Eurovision

Af Lasse Matthiessen, konstitueret forperson for Autor

Kære sangskrivere og komponister

Foråret er på vej, og forhåbentlig venter også en masse festivaljobs og koncerter forude. I Autor vil vi snart udbyde en lang række online kurser, som kan klæde jer på i jeres virke. Både i forhold til jeres kompositioner og sangskrivning, men også hvordan I bedst udkommer på den ene eller den anden måde. Følg med på vores hjemmeside og sociale medier.

Torsdag aften (den 9. maj) vil anden semifinale af Eurovision Song Contest blive afholdt. Det danske bidrag – vindersangen fra det danske melodigrandprix – blev skrevet på en af Autors camps – og vi glæder os til at heppe på Saba, som skal synge sangen ”Sand”!

Samme aften skal Israels bidrag også forsøge at kvalificere sig til finalen om lørdagen. Der er allerede blevet rejst spørgsmål om, hvorvidt Israel bør stille op i årets Eurovision på grund af situationen i Palæstina, som er i strid med menneskerettighederne.

Lad os vise, at vi ikke accepterer denne sammenblanding af krig og fest. Derfor opfordrer vi alle til at boykotte Israels sangbidrag under Eurovision ved at slukke for skærmen, når deres sang bliver fremført. Lav kaffe, kram én du elsker, lyt til en palæstinensisk sang eller skru over på en anden kanal i det tre minutter Israels sang varer. Gør alt andet end at støtte Israels deltagelse.

Lad os vise, at vi ikke accepterer denne sammenblanding af krig og fest, som vil blive uundgåelig torsdag aften. Eurovision bør være en fejring af kulturel mangfoldighed og musikalsk talent, ikke en platform for politisk manifestation af et land i krig.

Kodas generalforsamling

For et par uger siden var der generalforsamling i Koda, hvor vi sammen med over 130 medstillere havde stillet forslaget ”Fair fordeling”. Formålet med forslaget var en anden fordeling af Kodas kulturelle midler. Det er de midler, som går til legater, camps, refugieboliger, kulturpolitik som kønsbalance og en masse andet.

Vores forslag ville sikre en mere lige fordeling af de kulturelle midler og dermed en mere fair og ligelig anerkendelse af alle musikgenrer. Det blev desværre ikke vedtaget. Det havde vi selvfølgelig håbet, men vi har stor forståelse for, at flere har ønsket mere tid og en grundigere diskussion af forslaget og muligheden for at arbejde med andre modeller. Det arbejde bidrager vi naturligvis konstruktivt til.

Men vi har også mødt fantastisk opbakning og støtte fra alle hjørner af musikbranchen. Det bekræfter os i, hvor vigtigt det er, at vi nu ikke bare lader stå til, men rent faktisk bruger dette som anledning til at kigge tingene ordentligt efter i sømmene. Tak til alle jer, der har bidraget med input, refleksioner og opbakning undervejs! Bliv endelig ved med det. Vi vil nu gøre alt for at få  en tilbundsgående og uvildig undersøgelse af midlerne og for, at I medlemmer kan blive inddraget i processen.

Mange hilsner fra Lasse Matthiessen