Hvad lytter danske sangskrivere og komponister til? Hvad læser, streamer og køber de billetter til? Hver måned spørger vi et medlem om kulturanbefalinger.
Årets første omgang kulturanbefalinger – og den første omgang Autor-kulturanbefalinger – kommer fra Kjartan Arngrim, sanger og sangskriver i bandet Folkeklubben. Kjartan har blandt andet peget på to romaner som kulturanbefalinger til januar 2022 – og fortsat frem.
Kjartan fortæller også, hvad han selv arbejder på lige nu: “For tiden skriver jeg sange til Folkeklubbens kommende plade. Det gør jeg sådan set altid. Og så forbereder vi os så småt på vores næste tour (det gør vi sådan set altid), der – om guderne og Brostrøm vil – starter 11. februar 2022.”
Podcasten Er der brev fra Villy?
Om brevvekslingen mellem den psykisk syge Anders Gantriis og filosoffen og forfatteren Villy Sørensen. Førstnævnte har svært ved livet og er bange for alkohollen og virkeligheden på den anden side af indlæggelsen på det psykiatriske hospital i Risskov, som jeg selv kender så godt – som søn af to psykiatere har jeg tilbragt det meste af min opvækst på pågældende matrikel. Sidstnævnte, et kræftsygt og isoleret geni, som få tør henvende sig til. At de to, som egentlig ikke skal bruge hinanden til noget som helst, finder noget fint sammen, er så rørende og bekræftende, at det giver mig tro og håb på det hele.
Papiravisen
Ethvert kulturmenneske med respekt for sig selv holder og læser en papiravis. En første forudsætning for at frembringe vedkommende kunst og kultur er vel at forstå, hvad der sker i verden og hvorfor? Da vi i 1989 troede, vi havde nået historiens afslutning, og at vejen derfra var brolagt med demokrati, frie tanker, markedskræfter og evigt forbrug, foretog vi kollektivt den fejlslutning, at demokratiet og den frie tanke var noget, der kunne passe sig selv, mens forbruget og markedet skulle nurses og holdes i gang. Dét kunne være en del af forklaringen på det morads, Vesten befinder sig i lige nu. Derfor; op på hesten, hold og læs en avis. Hvorfor papir? Fordi den ikke henviser til andet end sig selv, og du dermed kan starte dagen med en algoritme-fri-time… eller to.
Ida Jessen: romanen Kaptajnen og Ann Barbara
En af de bedste romaner, jeg længe har læst. Dette er There Will Be Blood på dansk, og jeg venter kun på, at den filmatiseres og vi får et Oscar-vindende mesterværk på linje med Pelle Erobreren. Filmen kan laves for meget få penge: Historien er god og rammerne simple. Du skal ikke bruge så meget andet end et stykke uopdyrket hede og fire-fem dygtige skuespillere. Ham der Peter Plaugborg, som gjorde det så godt i Vinterbergs Submarino ville være perfekt i rollen som den tyske Kaptajn og dennes håbløse kamp med kærligheden og 1700-tallets uopdyrkelige jyske hede.
The Beatles: Get Back – dokumentar på Disney+
Dette er det bedste, jeg nogensinde har set! At tænke sig at komme så tæt på John, Paul, George og Ringo. Det geniale er, at Peter Jackson har beholdt alt dét, man normalt af dramaturgiske årsager ellers ville klippe væk: Man ser dem møde ind om morgenen, ser dem drikke the og spise toast, ser dem være de så absolut normale, meget lidt geniale mennesker, de i grunden er. Man ser, hvor disciplineret de arbejder, ser dem lege sangene frem, søge lykken og tit ved tilfældets magt ramme det, vi i eftertiden har lært at kende som det sublime. Jeg sparer så meget på denne 6 timer lange dokumentar, at det ender med, at jeg aldrig får set den til ende.
Kristina Stoltz: romanen Cahun.
Denne bog er bare fantastisk fra start til slut. Boget er uhørt ambitiøs, og jeg har svært ved at forstå , at en forfatter på godt og vel min alder har kunnet rumme og fremskrive alt dette på en sådan måde, at jeg som læser alligevel stryger igennem uden på nogen måde at stille spørgsmålstegn ved en temmelig skizofren historie, der strækker sig fra slutningen af 1800-tallet over den sidste del af modstandskampen under 2. Verdenskrig til Bataclan og nutiden. Jeg fandt først bagefter ud af, at Claude Cahun er et kunstnernavn tilhørende en virkelig historisk karakter, en fransk forfatter og politisk aktivist. Jeg er sen til at opdage ting. Notorisk bagud. Men det forhindrede ikke en stor læseoplevelse.