Rapport: Når musikere mister glæden ved musik
Ny interviewrapport kaster lys over nogle af de dybtgående udfordringer, som musikere står overfor i dagens konkurrenceprægede musikverden.
Den nye rapport præsenterer en samling af 18 personlige fortællinger fra musikere, komponister og sangskrivere, der deler deres oplevelser med stress, angst, lavt selvværd og manglende anerkendelse i forbindelse med deres musikalske virke. Initiativtager til rapporten er forfatter og musiker Henrik Marstal, som har udført interviewene og skrevet rapporten, som udgives i samarbejde med Autor og Dansk Musiker Forbund med midler fra Koda Kultur.
Rapporten peger på flere gennemgående temaer, herunder stress relateret til økonomi og alder, angst og lavt selvværd samt frustration over manglende anerkendelse for musikeres dedikation og indsats. Musikere deler også oplevelser af at føle sig snydt af systemet, når der blev stillet urealistiske forventninger om stjernestatus og karrieresucces.
Henrik Marstal, forfatter til rapporten, siger:
“Musikbranchens aktører – både i det klassiske og rytmiske miljøer samt i alle led i fødekæden – er nødt til at spørge sig selv, hvad de hver især kan gøre for at undgå at skabe så megen smerte omkring sig, som kommer frem i fortællingerne.”
Undersøgelsen præsenteres også live af Henrik Marstal til Autors konference for musikskabere, Besat Af Musik, lørdag den 4. november.
En af de medvirkende i interviewrapporten er sanger og sangskriver Marc Facchini. Hans personlige fortælling handler om, hvordan han flere gange har haft kriser over musikbranchen, voldsomt arbejds- og kunstnerisk pres og det konstante behov for at legitimere sin karriere ved indtjening:
“Dengang, hvor jeg var i tyverne, ville jeg gerne have hørt branchefolk fortælle mig noget andet, end hvor stort det her kunne blive. Tænk hvis de i stedet havde vist os alle de andre succesparametre, der findes, og ikke bare talt løs om Ugens Uundgåelige og Orange Scene. Og tænk, hvis de måske endda havde spurgt os: Hvordan kan I skabe et sundt og bæredygtigt liv med musikken?” Siger han i interviewet.
Marc Facchini taler også om præstationspres og selvkritik:
“Som musiker har jeg svært ved at være tilfreds, og jeg døjer med min ærgerrighed. For eksempel har jeg aldrig prøvet at udgive noget, hvor jeg ikke var skuffet over, at det ikke gik bedre, end det gjorde! Det lyder jo som skruen uden ende – at man altid er en smule utilfreds med tingenes tilstand. Hvordan kan det egentlig være, at det er sådan? Skyldes det nogle mekanismer i musikbranchen, der gør ens stræben efter succes og bred anerkendelse uendelig? Det spørger jeg mig selv om.”
Fortællingerne kan give branchen løsninger
Rapporten fungerer som et “call to action” og opfordrer til, at musikbranchen tager mentale udfordringer alvorligt. Og den giver et dybdegående indblik i musikernes udfordringer, så der kan findes nye løsninger.
“Når vi har opfordret vores medlemmer til at medvirke, er det ikke bare for, at de kan få luft for egne frustrationer. Det har også at gøre med ønsket om at gøre andre i musiklivet klogere og måske derved bidrage til, at andre undgår at komme i lignende situationer.” fortæller Anna Lidell, forperson for Autor.
“Det er voldsomme beskrivelser af en alt andet end bæredygtig musikbranche, vi ser i fortællingerne. Men samtidig er det er enormt positivt, at så mange musikere tør stå frem. Det vidner om at musikbranchen er ved at ændre sig, så problemerne kan komme frem i lyset, sådan som vi også så med Metoo,” siger Thomas Sandberg, forperson i Dansk Musiker Forbund.
Rapporten er tilgængelig for offentligheden og musikbranchen, og den opfordrer til en åben dialog om udfordringerne, der findes inden for musikverdenen.
Læs rapporten
Kontakt for mere information om undersøgelsen eller udtalelser til pressen:
Anna Lidell, forperson for Autor, 21858701, anna@autor.dk
Henrik Marstal, tlf: 25118920
Gitte Velling, presseansvarlig Dansk Musiker Forbund, 26105142
Thomas Sandberg, forperson Dansk Musiker Forbund, 26122548.