I alt fem hæderspriser blev uddelt til tre fantastiske komponister, det nye håb og slutteligt en person, der har gjort noget særligt for musikken.

For 39. gang uddelte DJBFA hæderspriser ved en stor prisfest. 2020-udgaven fandt sted 16. september på Vega i København.

Traditionen tro blev prismodtagernes musik fortolket live af andre kunstnere.

Lowly med en fortolkning af Jeanett Albeck. Foto: Daniel Nielsen / frozenpanda.com

Hæder til Jeanett Albeck

Aftenens første hæderspris blev uddelt til Jeanett Albeck (foto øverst).

Jeanett Albeck er både komponist, sanger og skuespiller. Hun har bl.a. udgivet musik under navnet O’Hara og lavet musikken i teaterkollektivet Sort Samvittighed.

“Jeanett er sprudlende, vild, kompromisløs, kontrastfyldt, ekstraordinær, farverig, flamboyant, forunderlig, frygtløs, følsom… Det er svært at finde ord, der dækker, for her er en kunstner, hvor hver en celle i hendes krop er musik og sjæl. En komponist og sangskriver, der ikke er bange for at gå derhen, hvor det gør ondt – men med en legende nysgerrig tilgang,” lød det i begrundelsen.

Makiko Hirabayashi modtager aftenens anden hæderspris. Foto: Daniel Nielsen / frozenpanda.com

Makiko Hirabayashi: helt sin egen

“Hun har boet i hele verden, suget hele verden til sig, både geografisk og musikalsk. Derfor bringer hun mange kulturer ind i sit spil, der giver et personligt afsæt og dermed også hendes eget bud på jazzen anno 2020. Hendes musikalske håndværk er virtuost med en sans for det lyriske, det rytmiske, nærværet, improvisationen og den levende musik.”

Sådan lød det om hædersprisen til Makiko Hirabayashi.

Siden hun kom til Danmark i 1990, har hun været en aktiv del af den danske jazz- og verdensmusikscene og udgivet syv album i eget navn.

Makiko Hirabayashi Trio med Marilyn Mazur og Klavs Hovman har turneret internationalt, siden debutpladen udkom i 2006 på det tyske pladeselskab Enja.

En glad Peter Sommer tager imod aftenens tredje hæderspris. Foto: Daniel Nielsen / frozenpanda.com

Mesterlige Peter Sommer

“Han fører os rundt i os selv, i de dybeste, mørkeste men også lyse sider. Han har lært os sit postnummer! Han har ført os rundt i folkesjælen. Han spørger os stilfærdigt: ”Hvorfor løb vi? Vi ku’ ha’ gået hele vejen!”. Peter Sommer er en sangskriver, der ikke er bange for at dø, men for at leve for lidt.”

Stort tillykke til Peter Sommer, Skanderborg og musikdanmark!

Årets Upcoming-pris gik til Ravi Kuma. Foto: Daniel Nielsen / frozenpanda.com

Årets Upcoming-pris: Ravi Kuma

Ravi Kuma består af rapper Sharon Kumaraswamy og producer Aske Knudsen, og de gør tingene på deres helt egen måde.

Duoen er kendt for udknaldede samples, vilde beats og baslinjer og en kompromisløs frontperson i Sharon Kumaraswamy. Som motivationen bag prisen også lyder:

“De er Danmarks mest spektakulære liveband lige nu. Selv den største skeptiker vil se sig selv stå og synge med, hvis de får lov at opleve dem live. De fanger det skønne i det ækle og har mod til at tage deres lyttere med helt nye steder hen. Begrænsningerne er ikke en mulighed.”

Se portrætvideo af Ravi Kuma

Thomas Vang modtager organisationsprisen for sit arbejde med The Village. Foto: Daniel Nielsen / frozenpanda.com

En særlig indsats: Thomas Vang

Ved siden af komponistpriserne hædrer DJBFA en person eller organisation, der på anden måde gør noget særligt for musikken i Danmark. I år gik denne pris til Thomas Vang.

Thomas Vang har med The Village skabt et studie med international kvalitet og jordnær varme. Han har haft musikken som en nær ven gennem hele sit liv, en ven som han løfter gang på gang. For Thomas har den unikke evne, at gøre andre bedre. Det gør han både med sine tekniske færdigheder, men også menneskelige, der skaber et trygt og inspirerende rum. Musikken får den værdi og den lyd, den fortjener.

Katinka fortolker Peter Sommer. Foto: Daniel Nielsen / frozenpanda.com

Hæder, hjerte og hygge

Modtagerne af årets hæderspriser er valgt af DJBFA’s bestyrelse. Med hæderspriserne følger 35.000 kr., og med Upcoming-prisen følger 25.000 kr. til støtte for komponistens videre arbejde.

De årlige hæderspriser blev uddelt til prisfesten sammen med professionelle komponister, musikere og gæster fra musikbranchen.

Udover priser og musik bød aftenen på hygge, drinks og masser af snak på kryds og tværs mellem musikskabere af enhver art.

DJBFA’s Hædersprisfest bliver til med midler fra Koda Kultur.