Stemmer i voks – koncertforedrag med Ulla og Martin (Sorten Muld)

Klubben Vest i Randers inviterer til middag og koncertforedrag med Ulla Bendixen og Martin Ottosen fra Sorten Muld søndag den 23. oktober.

Sorten Mulds Mark II (1997)

Ulla Bendixen og Martin Ottosen, bedre kendt som 2/3 af Sorten Muld, barsler med et helt nyt projekt: “Phonograph – Stemmer i voks”. Denne aften bliver en arbejdsdemonstration og et kig ind i værkstedet. Desuden spiller de og fortæller om Sorten Mulds 25 års jubilæum. 

I skrivende stund er sangene og strukturen i projektet om Stemmer i voks stadig i en fase, hvor alle toner og ord svæver frit i luften. Ikke desto mindre har Ulla og Martin lovet at synge og spille et udvalg af skitserne, i håb om at mødet med vores friske ører – og de kommentarer mødet forhåbentligt udløser, vil smitte af på det videre arbejde.

Ind imellem vil de fortælle om tankerne bag projektet, og måske også komme med anekdoter og overvejelser fra Sorten Mulds mere end 25 år lange løbebane.

om stemmer i voks

For hundrede år siden på kanten af en ny tids komme, kunne man stadig finde fragmenter af den forladte verdens sagn og sange i øde egne på den jyske hede.

Maren Jensdatter, en af folkene fra heden, ca. år 1900.

Når skumringen kom, og eftertanken krøb frem fra mørket i de simple huse spredt i lyngens landskab, sad småkårsfolk og syslede i det sparsomme lys, mens de stille sang de glemte fortællinger om ond lykke og øm kærlighed, de selv havde hørt sunget i den samme skumring af generationerne forud.

Fra skolestuen i Gjellerup tog folkemindesamleren Evald Tang Kristensen på ensomme vandringer i våde hjulspor gennem lyngen fra gård til gård. Med hastig håndskrift indsamlede han det hørte i det sparsomme lys i de tarvelige stuer i håbet om, at sange og sagn kunne fanges ind og leve videre på papiret, inden de sidste stemmer klingede ud.

År senere vendte han tilbage til hedens huse, nu i følgeskab med unge opkomlinge, som, slæbende på tidens nyeste teknologi, ville holde de furede ansigter og rå stemmer i live på glasplader og voksvalser.

Hedens jævne folk med navne, der nu klinger af fjern fortid; Jesper Skrædder, Lovise Sørensdatter, Johanne Kirstine Pedersdatter sang gennem tragten på Edisons phonograph brudstykker af deres viser ind i den bløde voks på de dyrebare valser.

På det Kongelige Bibliotek i København ligger sange og ansigter gemt i de mørke arkiver, og valserne med stemmer i voks klonet til skiftende tiders nyeste teknologi venter på den dag, de igen bliver båret frem i lyset fra en ny tid.

fakta og tilmelding

Hvor: “Det lille forsamlingshus” Hans Bojes allé 42, 8960 Randers SØ. (Der er gratis parkering på gaden).

Hvornår: Søndag den 23. oktober kl. 18.00 til senest 22.00. Der serveres dejlig aftensmad kl. 18, som vi spiser sammen ved langbord (værtinden Karoline laver maden). Kl. ca. 19 stiller vi om til stolerækker, og koncertforedraget går i gang. Der er to sæt med pause i midten.

Hvorfor: Fordi det er en brandhyggelig aften i rare omgivelser med god mad og samvær/netværk – og ikke mindst er det vidunderligt at være tæt på de skabende kunstnere og den skabende proces.

Tilmelding: send sms til Karoline med dit navn og e-mail til 22 86 12 67. Så snart din booking er bekræftet, bedes du indbetale 100 kr. på Mobilepay (begrænset antal pladser).

Autors netværksarrangementer er for alle medlemmer af Koda. Arrangementerne bliver til med midler fra Koda Kultur.