Vil sikre bedre betaling for musikstreaming

Betalingen til komponister og sangskrivere for musikstreaming er urimelig. Det vil Autor, Koda og en række andre organisationer ændre på i fællesskab.

Betalingen til komponister og sangskrivere fra musikstreamingtjenesterne er grundlæggende urimelig. Musikerne og artisterne står over for mange af de samme udfordringer, og derfor arbejder vi nu sammen om for at presse på og finde løsninger, der kan sikre mere rimelige indtægter fra musikstreaming til de personer, som skaber musikken.

Rettighedshaverne bag musikken bliver ikke ordentligt betalt for deres arbejde, og intet tyder på, at markedsfejlene korrigerer sig selv. Derfor har en række af musikkens organisationer nu etableret et nyt samarbejde med et overordnet mål om at sikre rimelige indtægter fra streaming til musikkens skabere og udøvere.

Kun 57 procent af danskerne abonnerer på en musikstreamingtjeneste (ifølge The Polaris Nordic Digital Music Survey 2022), og hele 60 procent af danskernes samlede digitale musikforbrug foregår på en af de mange gratis musiktjenester, hvor betalingen til musikskaberne minimum er ti gange lavere end på de abonnementsfinansierede tjenester.

Streamingmarkedet fikser ikke sig selv

Når disse problemer sammenholdes med, at abonnementspriserne i bedste fald har været fastfrosset i mere end et årti, og at den gennemsnitlige udbetaling per stream er faldende, bliver det for alvor tydeligt, at musikkens skabere og udøvere, som leverer indholdet til streamingtjenesterne, ikke får en rimelig betaling.

Der er ingen udvikling, der peger i retningen af et streamingmarked, som retter op på de ubalancer og markedsfejl, der tydeligvis eksisterer. Det er naturligvis en kilde til stor frustration blandt musikkens skabere og udøvere.

Derfor har Koda, Danske Populær Autorer, Autor, Musikforlæggerne, Dansk Komponistforening, Dansk Artist Forbund og Dansk Musiker Forbund nu etableret et formelt samarbejde. I den forbindelse nedsættes en arbejdsgruppe med deltagere fra samtlige organisationer, og den vil arbejde for et overordnet mål om at sikre rimelige indtægter fra musikstreaming og komme med konkrete bud på, hvordan dette kan sikres.

”Betalingen til komponister og sangskrivere fra musikstreamingtjenesterne er grundlæggende urimelig – noget vi har understreget i flere år. Musikerne og artisterne står over for mange af de samme udfordringer, og derfor er det både glædeligt og helt oplagt, at vi nu arbejder sammen om løsninger på at sikre mere rimelige indtægter fra musikstreaming til de personer, som skaber musikken,” udtaler forperson i Koda og i Autor, Anna Lidell, på vegne af arbejdsgruppen.

Organisationerne bag samarbejdet

  • De skabende musikere: Koda, Autor, Danske Populær Autorer og Dansk Komponistforening repræsenterer sangskriverne og komponisterne. Musikforlæggerne er en brancheorganisation for musikforlag i Danmark og er også medlem af Koda.
  • De udøvende musikere: Dansk Artist Forbund og Dansk Musiker Forbund repræsenterer artisterne og musikerne.