Forårets arbejdslegater uddelt

234 musikskabere har modtaget rytmisk arbejdslegat til samlet set 3.898.500 kr. Legaterne er uddelt af Autors legatudvalg til støtte for komponister og sangskriveres personlige kunstneriske arbejde.

Autor kuraterer og administrerer arbejdslegater inden for rytmisk musik for Koda Kultur. Arbejdslegaterne er en støtte til musikskabere til den relativt tidlige fase af det musikalske arbejde, hvor sangene skrives, og melodierne komponeres.

Puljen har to årlige frister, forår og efterår. Efter ansøgningsfristen 1. marts 2024 har vi modtaget rekordmange ansøgninger om rytmisk arbejdslegat – hele 645 styks. Der er søgt om samlet set 19,2 millioner. Udvalget havde lige knap 3,9 millioner kroner at uddele. 234 arbejdslegater er tildelt. 411 ansøgninger er afvist, heraf 28 fordi ansøgningen hører til i en anden pulje under Koda Kultur.

Se samtlige uddelinger nederst på siden.

Fokus på tre projekter

Vi har zoomet lidt ind på tre af rundens legatmodtagere: Flavia Huarachi Jørgensen, Oscar Mukherjee og Fiona Celeste Spang Bergsøe aka. Filuka, og de fortæller lidt om deres musikalske projekter. De har alle tre modtaget arbejdslegat på 18.000 kr.

Se deres egne ord om den musik, de skal til at arbejde på nu, via fold-ud-fanerne:

flavia huarachi jørgensen

I mørke omgivelser holder en kvinde iført en gul cardigan en lille genstand over sit hoved, med lys, der oplyser hendes ansigt og genstanden, og fanger en essens af efteråret.
Flavia. PR-foto

Flavia fortæller, hvad hendes kommende musikalske arbejde går ud på: “Sama Sirkuy, ‘Hvilende steder’, er et eksperimental og kontemporært folkemusikprojekt, som væver vestlig komposition sammen med aymara-musiktraditioner og -værdier. Musikken skal være en levende fortælling om Aymaras verdenssyn, bl.a. den gensidige omsorg til det levende og døde.

Projektet har bragt mig til genopdagelsen af mine aymara-rødder og sprog – et emne som jeg gerne udforsker i min kunstneriske identitet generelt. Jeg håber også, musikken kan være med til at gøre af med narrativet om, at andisk musik er et døende objekt fra fortiden, der kun overlever på museer og i field recordings. Det er et levende væsen, som også ændres og innoveres hele tiden, ligesom al anden musik.

Arbejdslegatet vil give mig tid til at arbejde i fordybelse med komposition, aymaras poetisk sprog og samskabelsesprocesser med bolivianske musikere, samt give plads til at udvikle den rigtige følsomhed og bevidsthed som er nødvendig, når man væver forskellige musiktraditioner sammen.”

oscar mukherjee

Oscar Mukherjee. PR-foto: Morten Fog

“Jeg arbejder på nyt materiale til mit band The Mukherjee Development. Det kommende tredje album skal indspilles under mantraet ”kontrolleret kaos”. Genrer skal krydses, der skal synges om identitet, Charlie Bird Parker, krig, og om Coca Cola. Først når 2024 går på hæld, samler vi trådene. Indtil da skal der udforskes, og alt er tilladt.

Første fase af sangskrivningen tager jeg sammen med (op til) flere fra bandet, hvor vi arbejder på den spæde idé – en melodi, et tema. Det er vidunderligt at mærke, hvor meget musikken kan vokse, når man inddrager andre i processens mest sårbare rum. Derefter hjem til tasterne; teksterne sidder jeg primært selv med. Konkret, abstrakt, you name it.

Studiet, som vi har let adgang til (tak, Søren Bigum!), bliver sangskrivningens sidste rum – i fællesskab vil vi forme musikken og føre sangene til dørs. Hvor jeg dog glæder mig til at samle den færdige historie!”

Fiona Celeste Spang Bergsøe aka. Filuka

En person med tatoveringer og langt krøllet hår, der muligvis overvejer et arbejdslegat, ligger på maven iført sorte handsker og en ærmeløs top mod en hvid baggrund.
Filuka. PR-foto.

“Min musik er mit sprog, de tekster jeg laver dokumenterer min eksistens, de melodier jeg former er mit aftryk i det her liv. Jeg har sat mig for, at mit tredje album skal rumme endnu flere sider af min lyd – alt det, der også er uperfekt og vidunderligt.

Jeg laver hiphop og soul, med et drys af dancehall og bløde reggaetoner, og i denne omgang krydres albummet med endnu mere hjerteblod og fintfølende tanker.

Jeg er enormt optaget af at skabe dette projekt, og jeg er sulten på, hvilke frugter jeg får lov at høste derfra. Mit album handler om at være et skabende væsen, det handler om levende musik og, ikke mindst, så handler det om ord. “

Alle forårets uddelinger 2024

Oversigt over samtlige uddelinger ses her:

Legatudvalget bestod i foråret 2024 af Jesper Hansen, Rezwan Farmi og Mai Young Øvlisen.

Næste frist for ansøgning om arbejdslegat er 1. oktober 2024 kl. 15.00. Læs mere om puljen.