Denne måneds kulturpolitisk post fra DJBFA’s forkvinde Anna Lidell berører ‘den tavse skandale’.

Af Anna Lidell

Kære alle DJBFA’ere

Jeg havde egentlig lyst til at skrive om en masse af de positive ting, der foregår i DJBFA – for der sker faktisk mange gode ting. Men jeg synes, at coronaen og den manglende kompensation og anerkendelse til musiklivet lægger en dæmper på det hele.

Hvis minksagen de sidste uger er ’den åbenlyse skandale’, så er de manglende kompensationer i musikbranchen ’den tavse skandale’.

Sagen er, at vi kun kan blive kompenseret for aflyste koncerter og aktiviteter og ikke på baggrund af fx indtægter fra 2019. Så hvis telefonen overhovedet ikke ringer med jobs, så er det jo umuligt at blive kompenseret. Jeg kan godt forstå bookere og koncertsteder, som ikke tør tage chancen med et arrangement, som de risikerer at aflyse pga. restriktioner eller et udeblivende publikum, men deres manglende risikovillighed forplanter sig desværre direkte videre til os som musikskabere og -udøvere.

Men kan man ikke stadig spille små koncerter for færre publikummer? Jo, men produktionsomkostningerne bliver ikke mindre, og hvem skal så betale? Flere små spillesteder, som har eksisteret som vigtige kulturelle og frivillige markører i dansk musikliv har en omsætning på under 1 mio. og kan derfor heller ikke søge kompensation. Det århusianske spillested Tape, der annoncerede deres lukning i november, er desværre nok kun første i rækken.

En ny analyse fra SMV Danmark viser, at kulturbranchen taber ½ mia. kr. … Om måneden! Koda har meldt ud, at deres omsætning falder med 115 mio. kr. i 2020. Så det er ikke, fordi vi og politikerne ikke kender omfanget af udfordringen. Men iveren til reelt at kompensere er der desværre ikke.

I foråret oplevede jeg, at de fleste blev kompenseret og fik ro til at tænke nyt og fylde sommeren med baggårdskoncerter, plejehjemskoncerter og andre nye initiativer. Men nu oplever jeg en mathed i branchen, en håbløshed, og det er den, der for alvor er farlig, fordi den dræber kreativiteten og driver talenterne væk fra branchen. Vi går et meget forsømt forår i møde, hvor skyggerne kan risikere at strække sig langt ind i fremtiden.

Der findes desværre ikke et ”men” her. Vi kæmper videre for at ændre på politikernes opfattelse af vores hverv og vores kunst. Nogen lytter heldigvis, men desværre ikke dem, der sidder på magten.

Lidt lys i mørket

Hvis jeg skal slutte af på en mere positiv note, så vil jeg henlede jeres opmærksom på vores nye pulje, Flowpuljen. Gennem Kodas kulturelle midler uddeler vi mindre beløb til rejseaktiviteter, uddannelse eller andet, som kan sikre, at du ikke mister dit flow. Det betyder også, at du får svar efter maks. et par uger – så du kan bevare dit ’flow’. Søg, søg, søg!

Vi har afholdte flere camps i både Danmark og Tyskland i efteråret trods restriktioner, hvor der blev skrevet nogle fantastiske sange. Se videoen fra vores Camp West her:

Play
Camp West 2020

Sidst men ikke mindst vil jeg henlede jeres opmærksomhed på vores ekstraordinære generalforsamling på onsdag (husk at tilmelde jer her), hvor vi skal træffe den endelige beslutning om et eventuelt navneskifte. Jeg håber at se så mange af jer som muligt – vi overholder naturligvis alle myndighedernes restriktioner!

I kan som altid skrive direkte til mig eller til sekretariatet, hvis I har ideer, bekymringer eller bare en kommentar. Min mail er anna@autor.dk

Jeg ønsker jer alle mod og styrke den kommende tid! Kh. Anna