Kulturpolitisk post fra Lasse Matthiessen

Undersøgelse om de kulturelle midler afslører flere skævheder


Kære kolleger 

Koda har offentliggjort sin store undersøgelse af de kulturelle midler, som blev lovet på Kodas generalforsamling sidste år. Undersøgelsen indeholder mange spændende indsigter, men viser også, at der er en markant skævhed i uddelingerne, og at vi stadig har meget at arbejde med. Generelt lægger rapporten op til masser af læring for alle foreningerne – også i Autor, og vi vil studere indsigterne meget nøje for, hvordan vi deler midlerne ud! Se undersøgelsen her.

Bagtæppet for undersøgelsen er, at der sidste år mødte mange op på Kodas generalforsamling med et klart krav om forandring i fordelingen af de kulturelle midler. Den ulige behandling er ikke i tråd med, hvad branchen bør stå for. Nemlig en branche, der står sammen om lige vilkår og anerkendelse af alle former for kunstneriske udtryk. 

Derfor blev det besluttet, at der skulle gennemføres en grundig undersøgelse af, hvordan Koda og de fire foreninger uddeler midler generelt, og der skulle være en åben dialog om resultaterne med Kodas medlemmer.  

Undersøgelsen viser klare ubalancer – blandt andet de samme som Autors bestyrelse pegede på sidste år.  Målet er, at vi skal fordele midlerne forholdsvist lige, så man har mulighed for at søge og modtage midler baseret på kvalitet uanset alder, geografi, etnicitet, køn og selvfølgelig også genre. Det sker ikke nu. 

Her er nogle af de ubalancer, jeg lægger mærke til:  

  • Det er stadig mændene, der får modtager de fleste af midlerne overordnet set, da de (vi) får 61% af midlerne. Dog er Autor den forening, der giver mest til kvinder, nemlig 43% af midlerne.
  • Langt de fleste af midlerne bliver givet til personer i Københavnsområdet (78%) og her skal vi alle blive bedre til at se ud i hele Danmark. Der findes gode projekter og musikskabere alle steder!  
  • Når vi ser på alderen, skal alle foreningerne være bedre til at skele til det hele musikliv og ikke kun fokusere på de unge.  

Derudover og ikke mindst er der det element omkring genrer, som vi også fremførte sidste år til Kodas generalforsamling. Nemlig at de rytmiske genrer halter efter de klassiske genrer. Også her taler rapporten et tydeligt sprog.  

Målt i kroner og øre får medlemmer af DKF over tre gange så mange midler som Autor-medlemmer samtidig med, at DKF-medlemmer modtager næsten 50% flere bevillinger end Autor-medlemmer.  

Det var en helt afgørende diskussion på sidste års generalforsamling, at nogle genrer eller genreområder som fx jazz, pop, rock, folk, folkemusik og mange andre – simpelthen har færre midler at dele, fordi de kun kan søge i Autors puljer.

Det er også vigtigt at sige, at vi skal have den største respekt for hinanden som komponister og sangskrivere på tværs af genrer. Og på tværs af foreninger, hvor jeg på alle måder ønsker at understrege, at jeg ser stor værdi i det arbejde som vores søsterorganisation DKF laver, og sætter stor pris på de vigtige samarbejder vi har. Men vi er nødt til at være ærlige overfor hinanden og kunne sige, at det ikke går, at vi har så ulige forhold og nogen får langt højere beløb, fordi de tilhører bestemte genrer. Der findes fantastisk kunst indenfor alle genrer! 

En lukket proces 
En anden alvorlig problemstilling er selve processen omkring rapporten. Kodas bestyrelse lovede, at vi ville få god lejlighed til at diskutere rapporten, og skabe løsningerne i fællesskab. Alligevel er rapporten først offentliggjort nu, selvom den var færdig før nytår.  Autor har gentagne gange efterspurgt rapporten og en god proces og klart pointeret, hvor vigtigt det er, at alle medlemmer får tid til at diskutere resultaterne, før Kodas bestyrelse fremlagde sit eget forslag.  

Her var en oplagt chance for at stå sammen som branche for at skabe de forandringer, der skal til for at skabe bedre vækstbetingelser og vilkår for alle skabende kunstnere. I en tid hvor AI og tech-giganter tager en alt for stor del af kagen. 

Jeg vil gøre alt for, at vi i fremtiden kan opbygge respektfulde samarbejde med vores kolleger og jeg håber, I vil deltage i den kommende debat på samme måde.  

se undersøgelsen her