Kulturpolitisk post: Ingen danske kvinder i top 100

Vi har en stor opgave foran os med kønsbalancen i musikbranchen, mener Lasse Matthiessen, forperson for Autor. Han skriver:

For nylig blev tallene over sidste års mest populære album i Danmark offentliggjort via bl.a. Hitlisten.nu, og det var desværre skuffende læsning set med kønspolitiske briller. Derfor skrev jeg følgende debatindlæg, som blev bragt i Politiken:

Det er en skuffende kendsgerning, at kønsbalancen i dansk musikliv stadig er ude af balance. I top 100 over de mest populære album i Danmark i 2022 er der ikke en eneste ny udgivelse fra en kvindelig dansk solist. Det er et klart tegn på, at vi fortsat er et stort problem i branchen.

Flere fremtrædende danske kvinder udsendte album sidste år, men deres værker blev desværre ikke streamet og købt nok til at nå i top 100. Det er en skam, da der er ingen tvivl om, at danske kvinder er lige så talentfulde og kreative som mændene.

Vi må nok erkende, at vi som samlet branche har en stor opgave foran os med at sikre en bedre kønsbalance. Alle led i den musikalske fødekæde har et ansvar for at drive forandringen. Det gælder dem, der arbejder med talenterne, det gælder udgiverne, og det gælder også streamingtjenesterne og radioerne. Hele værdien skal i spil, fordi strukturerne eks. på streamingtjenesterne eller de blinde biases er med til at frasortere kvinderne, inden de når ørerne hos lytterne. Vi skal sætte ind mod gamle og forældede strukturer og erstatte dem med gennemtænke, åbne og transparente.

For at skabe en mere ligelig kønsbalance i dansk musik er det vigtigt, at vi som samfund og som musikbranche tager ansvar for at fremme kvinder og deres musik. Vi bør lytte til kvinderne og give dem de samme muligheder som mændene. Kun på den måde kan vi sikre, at dansk musik bliver mere mangfoldig og repræsentativ for hele befolkningen.

Susi Hyldgaards bisættelse
Jeg vil også gerne bruge denne kulturpolitisk post til at sige mange tak på vegne af Autors nuværende og tidligere bestyrelser og medarbejdere til alle, der sendte kondolencer, delte minder, dukkede op eller betænkte Hjernetumorforeningen i forbindelse med vores tidligere forperson Susi Hyldgaards bisættelse 3. februar. Anna Lidell skrev også disse mindeord til Susi.

To vigtige Autor-datoer de kommende måneder
Nu hvor vi har taget hul på 2023, er der nogle datoer, vi især ser frem til. Først tirsdag den 21. marts. Den dag er det præcis 50 år siden, Autor – dengang DJBFA – blev dannet. Derfor holder vi generalforsamling netop den dag og bruger også lejligheden til at byde på fælles middag og skåle for vores allesammens forening. Lidt senere på året, torsdag den 15. juni, holder vi en stor fødselsdagsfest. I skal nok høre nærmere om begge dele, men kære medlemmer og venner af foreningen, sæt kryds i kalenderen med det samme!

Lasse Matthiessen.