Kulturpolitisk post: Tillykke til os alle!  

Autors forperson, Lasse Matthiessen, skriver Kulturpolitisk post – bl.a. om, at det i næste uge er 50 år siden, en flok rebeller stiftede vores forening.

Af Lasse Matthiessen

Tillykke til os alle!  

Som Autor-medlem er du en del af et stort og stærkt fællesskab på mere end 1.600 musikskabere. Og vi skal fejre vores fælles fødselsdag som Danmarks største og bedste brancheorganisation, når vi fylder 50 år! 

For i næste uge – tirsdag den 21. marts – er det præcis 50 år siden, at en flok rebeller stiftede DJBFA. Dengang handlede det blandt andet om, at alle komponister skulle få lige adgang til Kodas midler. Så det ligger i vores DNA, når vi – nu under navnet Autor – stadig 50 år efter hver dag arbejder benhårdt for at skabe lige adgang og chancer for vores mange komponister. Det gør vi for eksempel, når vi arbejder for kønsligestilling. Eller når vi arbejder med vores mange coaches med at hjælpe jer forbi de hindringer, der er for at få jeres musik ud.  

Der er desværre stadig mange ting at kæmpe for. Nogle af de ting, vi arbejder for, vil jeg fortælle endnu mere om på generalforsamlingen på tirsdag. Hermed en opfordring til at dukke op! Se alt om GF her.

Senere på året vil der komme mere lejlighed for at fejre Autor – og I kan starte med at reservere den torsdag den 15. juni, hvor vi holder selve fødselsdagen.  

Pressede  
Jeg ved fra mængden af ansøgere til vores puljer og fra andre steder i branchen, at der er rekordmange, der søger midler i øjeblikket. Kombineret med, at vi ved, det stadig er svært at sælge billetter hos mange spillesteder, tegner der sig konturerne af, at mange af os komponister og musikere har det økonomisk svært. 

Vi har også igen fået et højt antal ansøgninger til arbejdslegatpuljen, og der tegner sig – som i 2022 – et billede af, at der er langt flere kvalificerede ansøgere, end vi har midler til at imødekomme. Så fortvivl ikke, hvis du er en af dem, som ikke får, men bliv ved med at søge.  

Vi har i øvrigt af samme årsag i bestyrelsen vedtaget, at har man modtaget et arbejdslegat to år i træk, så skal der gå et år før man kan søge igen.  

Mental trivsel 

Vi bruger meget tid på at påvirke beslutningstagere i Danmark til at tilgodese os som komponister og sangskrivere og fortælle om de forhold, der er brug for at forbedre. Den seneste tid (og i den kommende) har vi haft meget fokus på, hvordan vi skaber bedre mental trivsel. For tiden hvor “det brækkede ben skulle løbes væk” er forbi. Men der er ingen snuptagsløsninger for at sikre bedre mental trivsel i de mange forskellige komplekse arbejdsvirkeligheder, vi skaber musik i. 

Vi har grundlæggende brug for at få mere viden om hele vores virke, og hvordan vi ændrer strukturerne, så det ikke går ud over den mentale trivsel. I fredags talte jeg med den nye direktør for Kulturens Analyseinstitut, Esben Danielsen, netop om hvor ekstremt vigtigt det er, at vi får lavet valide undersøgelser af komponister og sangskriveres arbejdsliv. 

Håber vi ses i næste uge til vores generalforsamling!

Lasse Matthiessen.