Mix og mastering: Tre spørgsmål og svar

Som medlem af Autor kan du få rabat på mix og mastering hos Mikkel Gemsøe hos Varibeat Audio. Her svarer Mikkel på tre typiske spørgsmål om mix og mastering.

Som medlem af Autor får du 20 % rabat (på slutfaktura ex. moms) hos Varibeat Audio. Mikkel Gemsøe fra Varibeat Audio svarer her på tre typiske spørgsmål om mix og mastering – og fortæller lidt om Varibeat Audio.

Hvad dækker begreberne mix og mastering over?

“Mix-processen begynder i princippet, når indspilning og produktion er færdig. Altså når man er tilfreds med formen og indholdet i det givne stykke musik.

Her kan det så være fristende at kaste sig direkte videre og begynde at mixe, men efter min bedste overbevisning er det klogest, at skille de to processer ad. Mix-processen består af flere faser. Først og fremmest oprydning og en tydelig strukturering, så man har et overblik over hvad der sker hvornår i mixet. Derefter begynder et kreativt og teknisk musikalsk puslespil. Målet er, at stå med et levende og spændende mix, som præsenterer sig fra sin bedst mulige side for lytteren. Såvel overordnet som hver enkelt detalje. Man anvender både lup, små og store pensler og afgør både farver, nuancer, blandingsforhold og udtryk i mix-processen.

Mastering er i princippet kvalitetskontrol. Når man har brugt en masse tid og energi på mix, er det muligt, at man har overset noget i det store billede, eller at det givne stykke musik skal passe sammen med andre på et album for eksempel. Denne proces kræver et andet mindset end mix, og i få tilfælde gør man ingenting andet end at lytte og godkende mixet.

Det vigtigste ved mastering er ikke at have lyttet for meget til musikken før (helst slet ikke), og at man har en bred musikalsk forståelse, erfaring og indsigt i tekniske værktøjer.

I mastering gælder det de store penselstrøg og små justeringer af farvetonerne og altså helst ikke detaljeorienteret problemløsning.”

Hvorfor er det en dårlig ide, at mixe og master selv?

“Både mix og mastering er vanskelige opgaver at løse selv, primært fordi man ikke selv har mulighed for at lytte objektivt efter at have brugt masser af timer på produktion og indspilning. Man kender materialet for godt og har brug for, at få friske og kompetente ører ind over.”

Hvad med AI er det ikke en god løsning?

“Der sker meget på AI fronten for tiden og der kommer løbende mange spændende værktøjer, men da musik handler om følelser og ikke kun funktion, så er der altså meget langt til at AI er god til dette formål. AI og algoritmer giver dig ikke, et spændende mix eller en nuanceret mastering, AI giver dig et normativt og konformt udtryk baseret på musik som allerede findes og tager ikke udgangspunkt i dine evt kunstneriske ønsker eller udtryk. Kommunikationsdelen er også ret håbløs.”

Mikkel om, hvad han kan tilbyde i Varibeat:

“Det vigtigste, man får ud af mig, er at få forstærket og skærpet det emotionelle og musikalske udtryk i ens musik. Musik er en meget direkte følelsesmæssig kunstform, og mit arbejde fokuserer på at lytte og tage musikalske og tekniske valg. Jeg er den første lytter, en slags fødselshjælper. Det betyder at kommunikation er ca. halvdelen af arbejdet. Derfor er det også essentielt at tale sammen, før vi går i gang. Du får altså en menneskelig og musikalsk oplevelse med din musik som omdrejningspunkt.”

Autors medlemmer får 20 % rabat (på slutfaktura ex. moms) hos Varibeat Audio. Husk at oplyse, at du er medlem, når du henvender dig. Se Varibeat.com, og kig under Karriere og Rabatter for flere rabatter til Autor-medlemmer.