I den første Kulturpolitisk post fra forkvinden i 2021, skriver DJBFA’s forkvinde om de store udfordringer, musikbranchen står over for. Men også om den fordybelse, mange har fundet.

Kære kolleger

For præcis et år siden i dag, sad jeg i en lidt kold bygning i Paris til mit første møde i CIAM – den globale organisation for sangskrivere, og hørte for første gang ordet “coronavirus”. Uvirkeligt og meget langt væk fra den dagligdag, jeg havde på det tidspunkt. En måneds tid senere blev det alvor for os alle, og resten er historie.

Vi nærmer os et år med forskellige grader af nedlukning, og mens minkbranchen går under til Wagnerklingende klager, står musikbranchen tilbage i larmende stilhed som en af de hårdest ramte brancher. Vi har lige spurgt jer, hvordan det går, og knap 400 af jer har givet jeres tid til at besvare spørgsmålene. De har gjort os meget klogere på jeres situation og tanker. Tusind tak!

Imens mange af jer beskriver, hvordan realiteterne rammer ikke bare kistebunden, men også inspirationsåren, så er der også overraskende mange af jer, der beskriver en ny ro til at fordybe sig i musikken. Det forundrer mig altid, hvordan I finder nye veje. Det giver mig håb. For jer, der af gode grunde ikke finder inspirationen, håber jeg måske, vores mange online mødesteder og webinars kan inspirere en smule. 

Trods mutationer og kuldsejlede vaccineplaner skal vi insistere på at kigge frem mod, at vi igen kan udfolde vores musik. Her kæmper DJBFA indædt for, at en genstart af kulturen ikke bliver lyden fra en fesen knallert, men derimod en genstart af en ny kulturel guldalder!

Vi lover at råbe højt om jeres vilkår og situation og ikke mindst de muligheder, der ligger i at investere i kulturen. Man får ofte investeringen mangefold tilbage, og ikke kun i kroner og ører!

Vi står også over for nye medieforhandlinger. Her kæmper vi for, at DR udvider bredden, mangfoldigheden og modet til at prøve nyt. Det handler om at spejle både befolkningen og musiklivet uafhængigt af alder, køn og genre. Musikken er god nok i sig selv og kan sagtens røre, bevæge og udfordre, uanset hvor gammel, man er, hvor man bor og om man er en kvinde eller mand.

Tøv ikke med at tage fat i en fra sekretariatet eller mig, hvis I har brug for råd, vejledning eller bare en støttende skulder. Jeg ønsker jer mod og styrke den kommende tid.

Anna Lidell.