Annas tale til Autors 50 års fødselsdag

Kulturpolitisk post: Talen fra Autors forperson, Anna Lidell, fra fejringen af Autors 50 års fødselsdag den 15. juni 2023.

Kære alle sammen. Velkommen til denne festlige dag.

Autors 50 års fødselsdag! Hvorfor er en fødselsdag noget alle fejrer? Det er et symbol på fødslen, dagen hvor noget nyt får liv.

Vi er tilbage i 1973, hvor en kraftfuld og betydningsfuld forening blev født.

Det er ingen hemmelighed at min sidste tid er gået op i barsel, baby og bleer. Det der sker med nybagte forældre, er at de taler enormt meget om deres børn og deres fødsel! Til gud og hver mand. Det er ikke alle der vil høre det, men sådan er det. Jeg er ikke meget bedre selv, og derfor handler denne tale om en fødsel. Dog ikke om min datters fødsel, men om vores forenings-, Autors fødsel.

Det var en svær fødsel tilbage i 1973, den krævede stor styrke og mod og tog laaang tid! Foreningens anførende kræfter Erik Moseholm og Arne Würgler mødte hinanden i ungdomsoprørets frisættende og antiautoritære ånd. De var ikke velkomne i deres egne musikalske familier: revysangere og klassiske komponister. Så de ville skabe deres egen familie for danske jazz, beat og folk autorer, DJBFA, det vi i dag kender som Autor. 

 Som en ægte pioner blev foreningen befrugtet med lige dele visioner og protestånd, og noget satte sig fast. Undfangelsen var ellers ikke så lige til. Der skulle 7 Kodas generalforsamlinger til, uden at foreningen blev anerkendt. Derfor måtte de kontakte ”fertilitetsklinikken” Kulturministeriet for assistance. Det lykkedes!

Ligesom enhver fødsel var anstrengelsen det hele værd, når endelig miraklet sker. En skabning blev født, en organisme der – med Anne Linnets stemme – havde vagtsomme øjne og et stort hamrende hjerte – et fællesskab, vi har set vokse og udvikle sig til noget stort! Det startede med 74 underskrifter og er nu den største organisation for sangskrivere og komponister i Danmark. Med 1.650 medlemmer. Et fællesskab hvor vi kan mødes og sparre med hinanden, blive klogere på hinanden – af hinanden – og laver ny musik sammen. Og på samme måde som en fødsel bringer nyt liv ind i verden, har vores organisation bragt musikalske mesterværker og inspiration til utallige mennesker rundt omkring i verden. Vi har skabt et fællesskab, som har dybe rødder og vilde forgreninger.

Som enhver anden teenager har vi også haft en tid med indre splittelse da vores forening blev lidt ældre. En tid der krævede et opgør med det vi kendte. Som Arne Würgler synger, et himmelsk flammebål med oprørte stemmer, skiftende forpersoner og bestyrelser. Heldigvis kunne vi godt tåle lidt vuggen i båden og med stort engagement kommer der nogle gange også store konflikter. Men med store konflikter kan der komme nye løsninger. Det gjorde der også her. Nok var vi udbrændte for en stund, men musikken brændte stadig i os, eller som jeg hørte Guldimund synge: 

Du ved kun alt for godt, at jeg er brændt ud
Men noget i mig brænder stadig
Jeg bli’r glad hver gang du synger
Du vil vide, hvad jeg drømmer
Kender kun en som dig
En, som helt kan rummе mig

Det er det vi kan. Det Autor kan og skal kunne. Rumme os alle i vores forskellighed, nogle gange i udbrændt tilstand, andre gange med en brændende energi.

Men – for der er et men. Vores vej har været og er fortsat fyldt med udfordringer og kampe. Men det er netop disse erfaringer, som har formet os til dem vi er i dag. Formålet er det samme som det altid har været, men midlerne har forandret sig. For 50 år siden stod vi med bannere og råbte foran Christiansborg, nu holder vi møder med politikerne og råber op på de digitale platforme… vi råber op for os, der skaber musikken, som ofte er usynlige, måske næsten bliver taget for givet… men ikke desto mindre os, der er starten af fødekæden. Uden sangskriveren ingen sang, uden komponisten ingen komposition. Uden os ingen musik.

Vi har en anarkistisk åre, vores sociale arv, som vi hverken kan eller vil løbe fra. Den har vi brug for! Den her tid… musikbranchen lige nu, er en branche hvor de få for mere. Vi ser det i radioen, hvor de spiller mere af det samme, DR på repeat. Vi ser det i kodas årsrapport, hvor toppen får mere, imens midte og bund for mindre. En stjerneøkonomi, hvor der kun er plads til stjernerne, altså de allerede eksisterende stjerner, på bekostning af alle andre. Det er ikke i orden!

Heldigvis kan vi gøre noget, vi kan stå sammen. Og det gør vi! Vi står sammen med vores kollektive forvaltning i form af Koda, hvor vi sammen kan sætte krav til techgiganter som Spotify og Tiktok – nu også ChatGPT. Vores samarbejde og stemme afgørende for den musikalske fødekæde, som bl.a. føder de nye stjerner, men også den som inspirerer os alle på tværs af succes og genre.

Vi har stået fast, vokset os stærkere og ladet vores musikalske stemmer blive hørt, både i bogstavelig forstand og politisk. Vi kæmper for vores mærkesager; mental trivsel, kønsbalance, lige forhold for alle og bedre betaling digitalt.

Ligesom enhver fødsel markerer nyt liv, fejrer vi i dag ikke kun vores fortid, men ser også fremad. Når lyset bryder frem, som Sebastian synger, det er sådan jeg ser vores fremtid for mig. Jeg er fyldt med spænding over, hvad fremtiden byder på. Tiden går hurtigt, og snart er det foreningens børnebørn, vi skal kikke i øjnene og være rollemodeller for, såvel som lyttende ører til. 50 år! Det er langt, men kun halvvejs, måske ikke engang. Hvad vil de næste 50 år bringe? Hvad vil vi drømme om, hvor vil vi hen?

Når vi taler om fremtid, er kunstig intelligens på alles læber. Robotterne kommer. Tager de vores job? Er lytterne ligeglade? Hvordan skal vi forholde os til den hurtigt voksende og altomkalfatrende kunstige intelligens, som skriver sangene før vi selv når at gøre det? Spørgsmålene står i kø, men ligesom en del af vores dna er en balance mellem tradition og fornyelse, så er jeg sikker på at vi klarer den. 

Ligesom vores grundlæggere nægtede at give op ved de svære fødselsforberedelser må vi ikke give op overfor kunstig intelligens. Vi må omfavne udviklingen, som ikke kan tilbagerulles, men også udfordre den, både kunstnerisk og politisk, så vores rettigheder er sikret i fremtiden. 

Lad os i dag fejre vores 50 års jubilæum som en fødselsdag, der minder os om vores begyndelse, vores mod, vores opvækst. Lad os hylde vores musik, vores medlemmer og alt det, vi har opnået sammen. Komme tilbage til rødderne. Og lad os se fremad og holde håbet oppe. Vi skal insistere på håbet og nægte at give op. Ligesom vi giver os hen til musikken, når vi skaber, på samme åbne, kritiske og legende måde, håber jeg vi går fremtiden i møde herfra hvor vi står.

Tak for Autor.

Tak for jer.

…..

Og fra et medlem der var med fra begyndelsen, Niels Skousen, skal vi nu til et medlem som er helt nyt, byd rigtig hjertelig velkommen til Dayyani…

Talen blev afholdt af Anna Lidell den 15. juni 2023 i forbindelse med Autors 50 års fødselsdagsfest. Det talte ord gælder.