Kulturpolitisk post: Anna tilbage i Autor

Autors forperson, Anna Lidell, er tilbage efter sin barsel. Ikke længere som forperson som Koda, men stadig bag roret i Autor. I sin første Kulturpolitisk post efter hun er retur, skriver hun om jazz og fællesskab, giver “barselsstafetten” videre til Andreas Hemmeth – og anbefaler musikfaglig sommerlæsning.

Af Anna Lidell, forperson for Autor

Kære medlemmer

Vi står midt i en fantastisk festivalperiode her i Danmark, hvor musikken binder os sammen og skaber uforglemmelige oplevelser. I sidste uge var det Roskilde Festival, der fik masserne til at synge med i orange ekstase, nu er det Copenhagen Jazz Festival, hvor afstanden imellem musiker og publikum ofte er minimal. Som podcastværten Arik Devens siger i ”A History of Jazz”, er jazzen et fællesskab, som muliggør individualisme. Jazzen spiller mellem os, vi spiller mellem festivalerne, og det er her, vi oplever vores musik blive lyttet til og delt i fællesskaber. Fysiske fællesskaber.

Personligt er jeg også glad for at være tilbage i et andet fysisk fællesskab – nemlig det hos Autor. Det her er min første Kulturpolitisk Post, efter jeg vendte tilbage fra barsel 1. juni, og jeg siger tak til jer for at læse med! Det har været dejligt at lande hos kollegerne i bestyrelsen og på kontoret i Autor igen, blive opdateret og mærke foreningen. Mens jeg var på barsel, holdt Autor generalforsamling 21. marts – på den præcise 50 års dag for grundlæggelsen af foreningen. Jeg var med, og i den forbindelse blev jeg af bestyrelsen genudpeget som forperson for Autor. Jeg er taknemmelig for den fortsatte tillid, og sender især en varm tanke og stor tak til næstforperson Lasse Matthiessen, der har stået i front for foreningen som konstitueret forperson, mens jeg har været væk. Nu er jeg tilbage igen, og med de to næstforpersoner, Lasse Matthiessen og Jesper Hansen, har jeg afholdt forretningsudvalgsmøde, og vi har holdt bestyrelsesmøde med hele flokken.

Særligt er jeg glad for at være om bord igen i tide til den store fejring af 50 års fødselsdagen, en ganske særlig dag (du kan læse talen fra dagen her). Jeg vil gerne takke jer alle for at være med til at gøre vores 50 års jubilæum til en stor succes. Det var en aften, hvor jeg virkelig mærkede vores stærke fællesskab og mange talenter, nu og igennem tiden.

Da jeg som højgravid stemplede ud fra Autor- og Kodabygningen sidste år, var det både som forperson for Autor og som forperson for Koda. Det var mit ønske at fortsætte på begge poster efter min barsel, men sådan ville flertallet i Kodas bestyrelse det ikke, da der var konstitueringsmøde i starten af maj måned. Jeg vil dog stadig gøre mit yderste for at gøre min indflydelse gældende som næstforperson i Koda.

Jeg er også glad for, at jeg har nået at overlappe med Autors sekretariatschef, Andreas Hemmeth, inden sommerferien. Nu er han nemlig på vej på barsel med sin lille datter, så vi ser ham først igen sidst i oktober. Imens rykker sekretariatet lidt tættere sammen, og to dage om ugen får vi en ny kollega, Clara Marie Blicher Friis, på kontoret til at hjælpe med events, booking af oplægsholdere m.m. Ved fælles hjælp løfter vi opgaven med at drive vores lille, store forening efter sommeren.

En anbefaling til sommerlæsning er de Danske Uafhængige Pladeselskabers rapport om DR’s musikudbud. Rapporten peger på, at DR ikke er så mangfoldigt, som det ser ud, fordi et stort flertal af de mange unikke afspillede sange spilles meget få gange. De mest populære numre på P3 bliver spillet flere gange i dag end tidligere, mens antallet af numre, der bliver spillet mellem 25 og 100 gange, falder. DR anfægter metoden, rapporten har brugt, ved at benytte Gini-koefficienten, men Informations journalist Ralf Christensen har tryktestet metoden med et par forskere i ulighed. Assisterende professor i politisk økonomi ved CBS Rune Møller Stahl siger ”man kan grundlæggende udregne Gini på alle fordelinger, så principielt kan jeg ikke se noget i vejen med det.” Hvordan skal man så definere mangfoldighed? Musikchef på DR Gustav Lützhøft definerede på konferencen DR Deler – Mangfoldighed i DR’s musiktilbud som “mangfoldigheden skal måles på, hvor mange unikke tracks, der når danskerne i løbet af et år”.

I Autor oplever vi, at DR på mange punkter er blevet bedre til at arbejde med mangfoldighed, både i køn, alder, baggrund og genre. Vi oplever en tæt dialog og reelt arbejde for forandring. Men spørgsmålet er, om det er nok, når man ser på rapportens resultater? Rapporten kan være med til at starte en vigtig samtale om mangfoldighed i musikken og i DR’s programudbud. Læs rapporten selv og kom gerne med din egen vurdering.

Når jeg ser hen på den anden side af sommerferien, er det især med øjnene på vores årlige Hædersprisfest, som i år afholdes onsdag den 23. august. Meld jer til med det samme, der er allerede over 70 tilmeldt på få dage. Vi har også flere spændende tiltag i vente. Fx en ny omgang produktions- og mixkursus med dygtige Louise Nipper, som nogle af jer måske også husker fra vores konference Besat af Musik. Vi kan også glade for at kunne præsentere et nyt tiltag i samarbejde med Turkis, nemlig sangskrivningsfællesskabet Onsdagsklubben i Aarhus, hvor vi kan dele vores musik og støtte hinanden i vores kreative rejse.

Og apropos barsel tager vi lige nu imod tilmeldinger til vores coach Cecilia Krills individuelle coaching samt fælles onlineworkshops for musikforældre på barsel og/eller med småbørn. Det handler ikke om, at man skal fortsætte musikarbejdet, mens man sidder med en nyfødt. Men at få hjælp og støtte til, hvordan man kan bevare sin musikalske kreativitet og sit musikalske arbejde, når man er klar – også selvom der er kommet en lille ny derhjemme.

Jeg sender hermed de dejligste sommermusikalske hilsner

Anna.