Kulturpolitik

Autor kæmper for at sikre de bedste rammer for danske komponister og sangskrivere! Vi bruger medlemmernes samlede stemme til at opnå indflydelse i dansk og international kulturpolitik.

Autor er allerede i dag repræsenteret i en lang række af bestyrelse og udvalg i den danske og internationale musikbranche. Læs mere under punktet “pladser i andre bestyrelser” HER.

Herunder er en liste over en række kulturpolitiske emner, som Autor søger at påvirke. Vi lytter, så tøv ikke med at henvende dig, hvis du har input eller gode ideer til en eller flere af problemstillingerne. Skriv til autor@autor.dk.

Hvis det drejer sig om en pressehenvendelse, kan du kontakte sekretariatschef Andreas Hemmeth på 25942125.

fokusområder

  • Kønsbalancen i musikbranchen
  • Ophavsrettigheder
  • DR og public service
  • Musik til alle
  • Det lange liv i musikbranchen
  • Arbejdsvilkår for freelancere
  • Streaming og algoritmer
  • Kunstig intelligens (A.I.) i musikskabelsen
  • Musik og sundhed

Kønsbalancen i musikbranchen
Kønsbalancen i musikbranchen er hamrende skæv, da der er langt flere mænd end kvinder. Tallene udstiller det mærkelige ved, at de der udgør halvdelen af vores befolkning, fortsat er en minoritet i musikbranchen.

Autor arbejder målrettet på at ændre strukturerne, så kvinder får samme muligheder som mænd i musikbranchen, og at ubalancen efterhånden udviskes. Arbejdet handler både om at flere kvinder udfolder deres musikalske talenter, men også at arbejde med normer og strukturer i musikbranchen, så mænd ikke forfordeles.

Ophavsrettigheder
Komponister og sangskrivere skal sikres en rimelig betaling for deres værker og arbejde. Indtil foråret 2019 var det et oldnordisk regelsæt, der prægede området i hele Europa. Det laver et nyt direktiv fra Europa-Parlamentet om på, og vi kan se frem mod en mere sund værdikæde for musik, film og andre kunstarter på nettet. Autor vil følge lovgivningen til dørs i den danske folketing. Det er der, hvor direktivet bliver omsat til reelle handlinger. Autor kæmper for, at Danmark skal være et foregangsland i Europa på implementeringen.

Autor kæmper også for at musikskabernes rettigheder ikke bliver overtrådt i alle sammenhænge i samfundet i dag. Hvis du oplever, at du ikke får rimelig betaling for dine værker, så tøv ikke med at henvende dig til vores juridiske ekspert.

DR og public service
DR er stadig den største medieplatform i Danmark – og er både underlagt politikernes krav og befolkningens ønsker. Autor vil holde DR op på deres public service-forpligtelse og sørge for gennemsigtighed i eksempelvis playlister, så alle komponister og sangskrivere også får indsigt i deres metoder og tilgangen dertil.

Musik til alle
Der er en række medborgere, der aldrig møder musikskolen og dermed aldrig kommer på musikuddannelserne og på scenerne. Det er typisk børn af de familier, der af en eller anden grund ikke har resurserne til det.

Det betyder, at vi taber en stor talentmasse, og at en stor gruppe ikke føler sig hørt eller har muligheder for at udtrykke sig. Det kan også risikere at ensrette det danske musikalske udtryk. Autor vil arbejde for, at alle grupperinger i samfundet skal inkluderes i musiklivet.

Det lange liv i musikbranchen
Autor arbejder for det lange sangskriver- og komponistliv i musikbranchen. Meget musik er målrettet unge, fordi de har købekraften, energi til at tage på festivaler og opmærksomheden på sociale medier. Men musikscenen i Danmark skal afspejle alle, og derfor er det vigtigt, at der findes kunstnere, der kan sætte ord og musik til nogle af de følelser og udfordringer, som alle mennesker uanset alder tumler med.

Arbejdsvilkår for freelancere
Som musikskaber har man typisk et atypisk arbejdsliv præget af freelancearbejde. Fleksibiliteten og friheden er fantastisk, men de fleste jobs er projektorienterede og honorarbaserede. Det betyder også, at der er travle perioder og tomme perioder. Autor udvikler relevante værktøjer og stiller dem rådighed for komponister og sangskrivere, så de støttes bedst muligt. Vi har juridisk rådgivning, information om skatteregler, faglig fordybelse, efteruddannelse og meget mere. Tøv ikke med at kontakte os, hvis du har spørgsmål eller kommentarer.

Alt tyder på, at fremtidens arbejdsmarked for stort set alle erhverv i højere grad bliver projekt- og freelancebaseret, og det kommer til at kræve en stor omstrukturering af vores opfattelse af arbejdslivet. Den kan man starte på at lære at forstå nu igennem vores arbejdsliv. Autor stiller gerne sin erfaring for andre erhverv til rådighed.

Streaming og algoritmer
Danskernes musiklytning har ændret sig markant siden 2012, hvor Spotify for alvor markerede indtoget af streamingstjenesterne i hele verden. Her blev musikken tilgængelig i stor skala, og langt de fleste danskere streamer i dag deres musik. Ud over den klare fordel, at danskerne kan tilgå stort set al musik stort set alle vegne, så har denne ændring også medført en række problemstillinger.

Kort fortalt ændrer streamingstjenesterne danskerne lyttemønstre markant. Konsekvensen er, at lytningen af dansk musik står i stampe ift. international musik. Hvis den tendens fortsætter, vil dansk musik blive en lille niche i et globalt og distanceret musikudbud.

Omvendt har vi som musikskabere brug for digitale platforme, da vi nemt og hurtigt kan udgive musik for hele verden. Autor er i dialog med streamingstjenesterne for at præge deres syn på musikskabernes vilkår. Vi ønsker, at den musik, de prioriterer, bliver vurderet fagligt, og vi ønsker samtidig mere gennemsigtighed i algoritmernes bagvedlæggende præmisser.

Autor arbejder for en mangfoldig musikbranche, hvor lytteren møder al slags musik – ikke kun den, der er på toppen af hitlisterne.

Kunstig intelligens (A.I.) i musikskabelsen
Lige om lidt vil kunstig intelligens præge hele samfundets udvikling. Også i musikbranchen. Autor tror, det bliver det næste store paradigmeskifte i musikbranchen. Det er en balance imellem frygt og nysgerrighed. Frygt for kunstig intelligens og dens mulighed for at gøre musikere arbejdsløse, og nysgerrighed overfor, hvor den nye teknologi kan tage os hen rent kunstnerisk.

Kunstig intelligens får nemmest ved at efterligne skabelonbaseret musik (visse genre indenfor pop, baggrundsmusik og i visse tilfælde måske også film- og computerspilsmusik). Hvad betyder det for komponister og sangskriveres virkelighed i fremtiden? Hvordan skal vi forholde os til computergenereret musik og rettigheder, hvornår er et musikstykke computerskabt, og hvornår er det menneskeskabt?

Det er en problematik, som Autor er meget opmærksomme på og løbende undersøger og debatterer.

Musik og sundhed
Autor har i flere år arbejdet benhårdt på at skabe og opbygge samarbejdet mellem musik- og sundhedsområdet. I 2019 udgav vi i samarbejde med en række samarbejdspartnere en kortlægning af brugen af musik i det danske sundhedsvæsen. Læs mere.

Autor samarbejder med en række aktører inden for sundhedsområdet i tænketanken Musik og Sundhed. Læs mere om tænketanken.

KULTURPOLITISK POST FRA anna lidell

Autors forperson skriver med jævne mellemrum indlæggene “Kulturpolitisk post”, hvor der sættes fokus på noget af det kulturpolitiske arbejde, der foregår i foreningen.

Læs de seneste udgaver her:

Kulturpolitisk post: Lys i mørket (december 2021)

Kulturpolitisk post fra forkvinden: Velkommen til en ny sæson! (september 2021)

Kulturpolitisk post fra forkvinden: Sommerens muligheder og mangler (juni 2021)

Kulturpolitisk post fra forkvinden: Hvad med den gf? (april 2021)

Kulturpolitisk post fra forkvinden: Snart et år med corona (februar 2021)

Kulturpolitisk post fra forkvinden: Manglende kompensation og anerkendelse (december 2020)

Kulturpolitisk post fra forkvinden nr. 10: Et nyt årti (februar 2020).

Kulturpolitisk post fra forkvinden nr. 9: Juleønsker og nytårskur (december 2019).

Kulturpolitisk post fra forkvinden nr. 8: Når politikerne rent faktisk lytter! (oktober 2019).

Kulturpolitisk post fra forkvinden nr. 7: “Jamen, er det ikke totalt usexet..?!” (august 2019).

Kulturpolitisk post fra forkvinden nr. 6: Anna Lidell (første Kulturpolitisk post fra DJBFA’s nye formand, juni 2019).

Kulturpolitisk post fra forkvinden nr. 5: Tak for alt! (Susi Hyldgaards sidste post som formand, marts 2019).

Kulturpolitisk post fra forkvinden nr. 4: Mangfoldigheden giver os muligheder (november 2018).

Kulturpolitisk post fra forkvinden nr. 3: Om Mors, Oslo og EU-sejr (september 2018).

Kulturpolitisk post fra forkvinden nr. 2: Handlingsplaner og Folkemøde (juni 2018).

Kulturpolitisk post fra forkvinden nr. 1 (april 2018).

Følg også med i DJBFA’s kultur- og musikpolitiske initiativer, debatter, arrangementer m.m. under Nyheder.