Helene Tungelund
.. er sangskriver, vokalist og harpenist. Under kunstnernavnet Sylfide er hun aktuel med albummet Blåt Lys, der bygger bro mellem fortid og nutid ved at kombinere nordisk folkemusiktradition med moderne musikproduktion. Hun turnerer i 2025 med en balinstallation, der forener musikalsk liveperformance med en iscenesættelse af folkedansens fællesskab, hvor publikum inviteres med ud på gulvet.
Autor har spurgt ind til Helene Tungelunds kompositoriske arbejde, hvor melodien har en helt særlig betydning og den keltiske harpe udgør et kreativt benspænd:
”I mit kreative virke bruger jeg traditioner og historie på forskellige måder; Både som konkrete sange, melodier og fortællinger, der kan fortolkes eller inspirere nyt materiale, men også som et værdifuldt vidnesbyrd om mennesker og tider før vores, der kan sætte nutiden i perspektiv.
På mit debutalbum ‘Blåt lys’ har jeg arbejdet med at skrive sange, som er inspireret af traditionel nordisk dansemusik, men produceret i et nutidigt pop/ indie-univers. I mange lande er den traditionelle dansemusik en meget naturlig del af popmusikken (fx ‘hora’, ‘dabke’ eller ‘samba’), men jeg ser ikke den tendens så tydeligt her i Norden.
Det specielle ved traditionel nordeuropæisk dansemusik er, at alle informationer man skal bruge for at kunne danse ligger i melodien, fremfor groove eller akkorder som vi er vant til med moderne rytmisk musik.
Så det er et dogme, jeg har arbejdet ud fra når jeg har komponeret. Det har også påvirket den måde, jeg har skrevet lyrik på, når tekst og melodi pludselig udgjorde det primære perkussive element. Derudover skriver jeg på keltisk harpe, og det har sine egne begrænsninger. I princippet er den keltiske harpe et diatonisk instrument, og derfor har mange af mine sange et modalt udtryk som også findes i meget traditionelt musik.
I produktionsfasen har jeg arbejdet med at lave nogle minimalistiske beats ud af optagelser af dansesko på gulv. Sprogligt og tematisk har jeg været optaget af den her vekselvirkning mellem at være moderne menneske og samtidig at være en del af historien og traditionen.“
Hvordan kom du ind i folkemusikuniverset?
“Jeg mødte det danske folk-miljø, da jeg gik på MGK, og blev inviteret med på nogle ungdomsstævner, hvor folk dansede og spillede traditionel musik. Før det havde jeg ikke tænkt så meget over, hvad folkekultur var og slet ikke, at den levede endnu. Folkeviser var noget man læste i dansk og måske havde man analyseret et eller andet guldaldermaleri af nogle bønder i folkedragter – men det var ikke noget, der var relevant for mit eget liv.
I folkemusikmiljøet oplevede jeg en anden måde at være sammen om musikken på, end den jeg var vant til fra musikskole og MGK. Folkemusik- og dans er jo primært en social samværsform, og det fjernede fokus fra individuel præstation i musik og til samværet om musik. Det havde jeg rigtig meget brug for på det tidspunkt og det bliver jeg ved med at vende tilbage til, når jeg synes at musikbranchen er et angstprovokerende, præstationsorienteret sted at være.”
Vil du fortælle lidt om din interesse for at bygge bro mellem tid og samfund?
“Generelt bruger jeg fortiden som et spejl, der kan holdes op imod mit eget liv og den tid jeg lever i. Jeg er et menneske der bruger research, hvis jeg oplever personlige kriser haha. Hvis der er noget i mig selv eller i samfundet som jeg undres over eller rammes af, så går jeg straks i gang med at finde forskellige historiske perspektiver.
Hvis der er noget fortællinger fra fortiden kan, så er det at gøre os ydmyge overfor verdens kompleksiteter og at minde os om det universelle i at være menneske.“
‘Blåt lys: en balinstallation’ kan opleves i 2025 på Aarhus Folk Festival i september, Kolding Lysfestival (dato TBA) og på Baltoppen den 19. november 2025.